Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Singura situație în care creditul nu trebuie evitat, ci este chiar recomandat: ”Chiar și astăzi, cu dobânzile pe care le avem!”

Singura situație în care creditul nu trebuie evitat, ci este chiar recomandat: ”Chiar și astăzi, cu dobânzile pe care le avem!”

Românii fug de credite, însă acestea sunt chiar recomandate în unele situații.

Singura situație în care creditul nu trebuie evitat, ci este chiar recomandat: ”Chiar și astăzi, cu dobânzile pe care le avem!”
de Laura Dinu    |    03 Oct 2023   •   16:37

Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat care sunt situațiile în care creditele nu trebuie evitate, ci sunt chiar recomandate. Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, acesta a subliniat faptul că românii trebuie să fie atenți, însă, ce tip de credite accesează.

”La nivel de familie aș putea să spun că nu este bine să avem datorii. Dar, dacă investim banii, atunci poate fi ok să avem datorii. De exemplu, investițiile imobiliare, deși în România se fac foarte mult fără credit, este mai eficient să faci o investiție imobiliară cu credit. Pentru că nu pui toți banii jos, și nu îi blochezi. Deci, în anumite cazuri, poate fi util, însă pentru marea majoritate aș spune că nu”, a explicat Bogdan Dinu. 

”Pentru antreprenori, de pildă, este chiar benefic să aibă datorii. Ne uităm la cele mai mari companii din lume, vedem că au datorii. Și în același timp, vedem că au datorii dar stau pe cash de miliarde de euro. Deci, pe de o parte au miliarde de euro, pe de altă parte au datorii de miliarde de euro. De ce? Pentru că este mult mai eficient pentru o companie să funcționeze pe un investitor. Deci ai o pârghie, un efect de levier se cheamă”, a mai spus specialistul la Antena 3 CNN. 

Însă lucrurile trebuie ”cântărite” foarte bine înainte de o astfel de decizie.

”În primul rând nu recomand absolut deloc creditele pe cărți de credit. Orice ar fi, nu, pentru că au niște rate foarte, foarte mari. Pe de altă parte, descoperirea de card da, doar dacă o plătești la timp. În general, cartea de credit este bună dacă iei bani de pe ea și plătești luna viitoare. Nu depășești termenul peste care ți se aplică dobândă. 

De asemenea, nu recomand în nicio situație creditele de nevoi personale. Adică dacă tu vrei să îți cumperi un aspirator acum, mai bine aștepți încă o lună, te împrumuți de la mama sau tata...

Dacă vrei să cumperi o casă, un teren, atunci merită mai degrabă să îți iei credit decât să nu îți iei credit și să pui banii jos. Chiar și astăzi, cu dobânzile pe care le avem, pentru că deja suntem pe un trend descendent. Robor și IRCC au început foarte timid să scadă și vor continua să scadă și avem toate premizele ca pe următoarele 12 luni acestea să își continue un trend descendent”, a concluzionat Bogdan Dinu în emisiunea iThink cu Iusti Fudului de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Bogdan Dinu iThink Iusti Fudulu
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close