Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei 2012 - UN AN EXTREM DE GREU PENTRU ROMANIA

2012 - UN AN EXTREM DE GREU PENTRU ROMANIA

2012 - UN AN EXTREM DE GREU PENTRU ROMANIA
09 Dec 2011   •   01:05

ANDREEA MUNTEANU

Cât vom plăti pentru tratatul Merkel - Sarkozy este întrebarea la Ordinea Zilei. Ţările care susţin planul vor vărsa în conturile FMI 200 de miliarde de  euro, din care 50 de miliarde ar fi contribuţia ţărilor din zona non-euro. Asta ar însemna 5 miliarde euro, partea României, dacă suma s-ar împărţi egal la 10. Cum Suedia, Cehia şi Ungaria nu şi-au dat acordul pentru tratat, cele 50 de miliarde s-ar împărţi la 7. Dacă mai scădem şi Marea Britanie care a anunţat răspicat că nu se bagă, rămân 6 ţări care au de dat 50 de miliarde în foarte scurt timp. Asta ridică partea României undeva la aproape 10 miliarde. Dacă împărţirea se va face pe baza criteriului de mărime şi populaţie, vom avea de dat cu siguranţă şi mai mult de atât. Preşedintele Traian Băsescu a prezentat situaţia într-o lumină foarte roz. A spus chiar că n-ar fi nevoie să plătim aceşti bani pentru că suntem deja într-un acord cu Fondul Monetar. După care, s-a cam răzgândit, a recunoscut că n-a întrebat exact cum e cu banii pentru că n-a pus nimeni problema.

  Cum vă puteţi imagina că Sarkozy, care nici măcar nu-l mai salută pe Cameron după refuzul ferm al Marii Britanii de a accepta să dea bani pentru salvarea zonei euro, îl lasă pe Băsescu să semneze fără să-i ceară nimic în schimb? Şi, dacă, totuşi, ne vor cere bani, s-a contrazis singur Băsescu, nu suntem neputincioşi, avem de unde să-i luăm, intrăm în rezervele BNR. A decis el fără să întrebe pe nimeni. Opoziţia îi reproşează asta şi îi cere să organizeze măcar acum consultările care ar fi trebuit să aibă loc înainte de summit.

  Preşedintele lui Niels Schnecker n-a câştigat nici de această dată premiul de popularitate la Bruxelles. A stat pe margine, singur, marea majoritate a timpului. Nu ştim dacă în timpul ăsta a citit sau nu The Economist care anunţă un 2012 extrem de greu pentru România. Un buget care nu ajunge pentru nimic şi probleme cu sistemul bancar, prevestesc jurnaliştii străini. Previziunile lor nu-l  afectează însă pe Boc, convins că este un vizionar după care se iau acum toţi liderii Europei.

Invitatii nostri - Nicu Banicioiu-PSD, Corneliu Dobritoiu-PNL, Toader Paraschiv- lider Sindicatul Politistilor , Eugen Nicolicea-UNPR.



×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close