Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei Apărarea și diplomația, față cu reacțiunea - Radu TUDOR

Apărarea și diplomația, față cu reacțiunea - Radu TUDOR

Apărarea și diplomația, față cu reacțiunea - Radu TUDOR
10 Apr 2007   •   13:33

Noul ministru al apararii, Teodor Melescanu, si-a inceput furtunos mandatul, cu o vizita in teatrul de operatiuni din Irak. Usor riscant gestul domniei sale, daca luam in calcul si declaratia facuta la fata locului. Citez : „Indiferent care este conceptia noastra sau, hai sa spunem, ideea noastra politica in legatura cu prezenta Romaniei pe diferite teatre de operatiuni, in primul rind in Irak, atit timp cit dumneavoastra sinteti aici si avem misiuni de indeplinit, principiul solidaritatii va functiona si tot ceea ce se va intimpla se va intimpla potrivit unor calendare pe care urmeaza sa le agream impreuna cu aliatii nostri”. Melescanu este un om politician cu experienta, un produs al sistemului, care stie ce fel de mesaje sa transmita, functie de locul in care se afla. Va fi apreciat gestul sau de catre premierul Tariceanu?



In ce postura se va afla in CSAT ministrul Melescanu, avind o dubla subordonare?
Tot intre ciocanul presedintelui si nicovala primului ministru se afla si ministrul de externe Adrian Cioroianu. Pentru a nu accepta candidatura domniei sale, presedintele Basescu a fost in stare sa incalce Constitutia. Cum va putea armoniza seful diplomatiei parerile contrare de la Palatul Cotroceni si Palatul Victoria? Domnia sa este un istoric al comunismului. Poate studierea conflictelor din interiorul puterii comuniste il vor ajuta pe Adrian Cioroianu sa gaseasca o formula diplomatica intre doua parti care nu se agreaza reciproc.

Misiunea din Irak ramine piatra fundamentala de incercare pentru capacitatile manageriale si politice ale celor doi ministri. Ambii liberali, legati deci politic de seful lor, Calin Popescu Tariceanu. Dar in egala masura inteligenti, cit sa incerce sa tina cont si de cel ce are un cuvint greu de spus in aparare si externe, presedintele Basescu. Teodor Melescanu isi preia astazi oficial mandatul, iar Adrian Cioroianu vine la „Prima Editie”, prima oara la televiziune in calitate de ministru de externe. Subiecte interesante. Asteptam opiniile dumneavoastra.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close