Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei Cel mai nefericit moment pentru discutarea retragerii din Irak - Radu TUDOR

Cel mai nefericit moment pentru discutarea retragerii din Irak - Radu TUDOR

Cel mai nefericit moment pentru discutarea retragerii din Irak  - Radu TUDOR
27 Mar 2007   •   12:41

Problema retragerii trupelor românești din Irak pare să fie la fel de sensibilă ca și participarea însăși.
Dacă dosarul irakian a reușit să dezbine atât de puternic relațiile dintre Statele Unite și unele țări europene, același gen de scandal ne paște și pe noi. Între liberali și democrați, între partizanii retragerii și cei ai menținerii trupelor românești. Este evident că avem nevoie de o analiza onestă și inteligentă pe această temă. Nu este mai putin adevărat că seriozitatea României și angajamentele ei externe, în special pe relația privilegiată cu SUA, ar putea fi afectate.

România nu are un alt aliat în domeniul militar și de securitate de importanța Statelor Unite. Ne permitem să stricăm relația cu administrația americană tocmai acum, pe fondul destabilizării interne? Nu-i mai puțin adevărat că recenta decizie a Congresului american de întocmire a unui plan de retragere americană din Irak până în Septembrie 2008 nu trebuie să ne lase descoperiți.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de consultări urgente cu aliații, de o dezbatere internă și o decizie a CSAT și una a Parlamentului. Întrebarea mea este : este actuala guvernare capabilă să dezbată calm și rațional un subiect atât de sensibil? Ei nu sunt în stare să se înțeleagă între ei, au ucis Alianța din care fac parte. E cel mai nepotrivit moment pentru o decizie acum. Există pericolul transformării acestei teme într-una de bătălie între palate, pe o temă în care interesul național trebuie să primeze. Nu irațiunea răfuielii politice.

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close