Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei E cazul să fim îngrijorați de independența Kosovo?

E cazul să fim îngrijorați de independența Kosovo?

E cazul să fim îngrijorați de independența Kosovo?
18 Feb 2008   •   15:52
Radu TUDOR

Joaca periculoasa cu pixul pe harta Europei starneste ingrijorare justificata si in Romania. Declararea independentei provinciei Kosovo este finalul nefericit al unui razboi lung si dur, dus pe fondul destrsmarii fostei Iugoslavii. Vazind cita bucurie a fost duminica la Pristina, cita revolta la Belgrad si ingrijorare in capitalele din Balcani, am spus ca noi romanii comemoram o sarbatoare. Ne uitam tristi, plini de ginduri la bucuria imensa a kosovarilor albanezi, care spera in inconstiența lor euforica la rezolvarea tuturor problemelor avute pina acum. As spune ca problemele serioase pentru Kosovo continua. Incapabila sa-si sustin` economic si social populatia de aproximativ doua milioane de locuitori, administratia de Pristina se va lovi in mod repetat cu capul de pragul de sus.
Daca Slobodan Milosevici a platit pentru faptele sale, murind in celula Tribunalului Penal International, de ce liderii mafioti albanezi, care au si ei suficiente crime pe constiinta, sunt legitimati? E un joc extrem de periculos, acela al redesenarii hartii Europei si a recunoasterii drept parteneri de dialog a unor capi ai crimei organizate, contrabandei si terorismului.
Pentru prima oara de la terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial, Organizatia Natiunilor Unite permite recunoasterea drepturilor colective ale minoritatilor si crearea de state secesioniste pe teritoriul unor tari aflate nu la marginea civilizatiei, ci in inima Europei.
Cu precautie si inteligenta, trebuie sa temperam elanul unor etnici maghiari din Romania, care s-au simtit incurajati de independenta provinciei Kosovo. Contextul e cu totul altul la noi, suntem in interiorul NATO si UE, avem altfel de garantii, nu ne putem teme ca aliatii nostri ne pun gind rau. UDMR e singura formatiune parlamentara ce sustine independenta Kosovo si incearca sa o utlizeze drept model de autonomie pentru Tinutul Secuiesc. E nevoie la Bucuresti de calm si soluții politice pragmatice pentru a stopa elanul secesionist ce bantuie unele minti ratacite prin padurile secuiesti. Ce are si ea uscaturile ei.
La ordinea zilei e subiectul Kosovo

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close