Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei Rusia, marea durere de cap a Georgiei

Rusia, marea durere de cap a Georgiei

Rusia, marea durere de cap a Georgiei
08 Aug 2008   •   13:17
Radu TUDOR

O republică aflată pe malul estic al Mării Negre se luptă din 1991 pentru independența sa față de Moscova. Georgia are de atunci numai probleme, care se perpetuează prin intermediul celor două zone separatiste susținute de ruși: Osetia și Abhazia. În ultimele 48 de ore, tensiunile au escaladat foarte serios în Osetia de Sud, conflictul între forțele rusești și cele georgiene soldându-se cu 15 morți.
Consiliul de Securitate al ONU a făcut un apel la cele două părți pentru încetarea operațiunilor militare, NATO este îngrijorată și face apel la dialog. Specialiștii spun că totul se trage de la efortul uriaș al Georgiei de integrare în NATO, care deranjează foarte puternic Moscova. De aici șicanele trupelor rusești aflate ilegal pe teritoriul georgian. Președintele Șaakasvili a făcut de multe ori apel la retragerea acestora. Dar Federația Rusă vrea să împiedice cu orice chip integrarea euroatlantică a Georgiei și să demonstreze lumii întregi că această țară nu e tocmai în postura de a primi un Membership Action Plan, anunțat la summit-ul de la București.
Situația complicată de securitate din Georgia este un studiu de caz pentru toate conflictele înghețate din fostul spațiu sovietic, făcut din păcate în timp real. România, ca stat membru NATO, a sprijinit serios eforturile democratizării Georgiei. Pentru că avem interesul unui spațiu securizat în zona Mării Negre și pentru că dorim eliminarea completă a amenințării trupelor rusești prezentate de Moscova drept trupe de menținere a păcii. O pace foarte fierbinte, care e consecința unui Război Rece.
La Ordinea Zilei dezbatem conflictul dintre Georgia și Federația Rusă împreună cu europarlamentarul Adrian Severin, fost ministru de externe, responsabil OSCE pentru unele zone din spațiul ex-sovietic.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close