Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei Vestul, cu ochii pe Est

Vestul, cu ochii pe Est

Vestul, cu ochii pe Est
01 Sep 2008   •   13:51
Radu TUDOR

După o lună de război în est și vacanță în vest, liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles pentru a definitiva un mesaj comun al Uniunii Europene în privința conflictului din Georgia. Mica țară caucaziana, care-și dorește integrarea euroatlantică, așteaptă cu disperare o mână întinsă și un semnal că UE va deveni una din garanțiile integrității sale teritoriale. Pe de altă parte, o poziție fermă împotriva Rusiei ar putea atrage după sine o avalanșă de măsuri dure în plan economic din partea Moscovei, cea mai pretabila fiind un șantaj energetic pentru iarna care urmează și poate pe termen lung.

România are la această reuniune atât președintele, cât și primul ministru. În calitate de țară riverana la Marea Neagra, țara noastră este direct interesată de conflictul militar de pe malul estic. În plus, la Summit-ul de la București, NATO a garantat Georgiei că va deveni în viitor membră a Alianței. Evenimentele din ultima lună au îndepărtat însă această perspectivă și au redeschis o dezbatere aprinsă privind amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Occident. Interese economice majore, pentru accesul la petrolul caspic împiedică, însă, atât NATO, cât și UE să aibă poziția tranșantă pe care Moscova ar merita-o, poate.

La ordinea zilei dezbatem subiectul împreună cu senatorul PSD Cristian Diaconescu, președintele Comisiei de Apărare din Senatul României și Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Apărare.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close