Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei Voronin a expulzat 2 cetățeni români

Voronin a expulzat 2 cetățeni români

Voronin a expulzat 2 cetățeni români
13 Dec 2007   •   15:10
Andrei Badin

La Chișinău retorica antiromânească a regimului Voronin a progresat agresiv în ultimele săptămâni culminând miercuri cu expulzarea a doi diplomați români și rechemarea de la București a ambasadorului moldovenean. Acum o săptămână, președintele Vladimir Voronin a reclamat România la Uniunea Europeană pe motiv că Bucureștiul practică o "permanentă agresiune" la adresa Republicii Moldova. Au urmat amenințări de desființare a Mitropoliei Basarabiei din partea aceluiași Voronin.

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea prin care se interzice celor cu dublă cetățenie să dețină funcții în statul moldovenean. Duminică noaptea, bradul de Crăciun pus de primarul Chișinăului în Piața Marii Adunării Naționale a fost mutat de milițienii lui Voronin.

Luni, președintele moldovenean a cerut înlocuirea oficială a termenului "limba românească" din manualele școlare cu "limba moldovenească". Miercuri de dimineață, pentru a doua oară în ultimele 10 zile, ambasadorul român la Chișinău, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a i se comunica că doi diplomați români au 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova.

Succesiunea seacă a evenimentelor recente din relațiile româno-moldovenești arată că avem de-a face cu o criză de proporții. Până unde va ajunge acest conflict discutăm la „Prima Ediție” împreună cu Vlad Nistor de la Institutul Diplomatic Român și Andrei Bădin, senior editor Antena 3. Prin telefon ni se vor alătura Petru Clej, redactorul șef al secției române de la BBC, Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, Ion Berlinski, directorului cotidianului comunist Moldova Suverană și Andrei Poppov, președintele Asociației de politică Externă Moldova.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close