Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cel mai consumat aliment de români se vinde la preț dublu, față de 2021. Cât costă astăzi un kilogram de cartofi

Cel mai consumat aliment de români se vinde la preț dublu, față de 2021. Cât costă astăzi un kilogram de cartofi

Cel mai consumat aliment de români se vinde acum la preț dublu față de 2021. Scumpirile au fost cauzate de seceta care a lovit Europa anul trecut, atunci când producția a fost cu 15% mai mică decât anul precedent. Recoltele au fost mai slabe și la noi în ţară. În lipsa unui sistem de irigații pus la punct, am ajuns să producem doar jumătate din necesar, ceea ce dus la importuri masive din Franța, Polonia sau Germania.

Cel mai consumat aliment de români se vinde la preț dublu, față de 2021. Cât costă astăzi un kilogram de cartofi
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Mai 2024   •   18:20

Cartofii se scumpesc de la o lună la alta. Doar în ultimele 6 luni, prețul de la tarabele din piețe a crescut cu 12%, iar acum kilogramul se dă și cu 5 lei. 

Preţul pentru un kilogram de cartofi porneşte de la 3 lei şi 50 de bani şi ajunge şi la 5 lei în unele pieţe. Dacă în 2021 plăteam pe un kg de cartofi undeva la 1,70 lei, acum același kilogram ne costă în jur de 4,5 lei. Un preț dublu față de acum 3 ani. 

Seceta care a lovit Europa anul trecut a scăzut producția de cartofi cu 15%, ceea ce a dus la prețuri mai mari. Nici țara noastră nu stă bine la capitolul producție.

În ultimii 8 ani, cantitatea de cartofi produsă a scăzut cu aproape 2 milioane de tone, iar suprafețele cultivate sunt acum sub 30.000 de hectare. Astfel am cumpărat cartofi mai scumpi din Germania, Polonia și Franța. 

Puținii producători care au mai rămas în țară se luptă an de an cu fenomenele meteo extreme și cu lipsa de ajutor din partea statului. 

Anual, fiecare român consumă în jur de 90 de kilograme de cartofi. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close