Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alimente mai ieftine, în România. Când vor scădea prețurile

Alimente mai ieftine, în România. Când vor scădea prețurile

Mai sunt doar câteva zile până când va fi plafonat adaosul comercial la alimentele de bază în țara noastră. Românii ar trebui să plătească mai puţin pentru 14 produse.

de Ioana Ciobanu    |    Ioana Mircea    |    24 Iul 2023   •   18:32

Măsura intră în vigoare de la 1 august, iar românii ar trebui să plătească mai puţin pentru 14 produse. Un magazin a plafonat deja adaosul comercial, iar ieftinirile sunt între 10 bani şi 3 lei, în funcţie de aliment.

Spre exemplu, la magazinul unde prețurile au fost deja plafonate, pentru un coș care conține pâine, lapte, ouă, plătim acum aproximativ 21 de le, iar înainte de plafonare 23 de lei. Pâinea s-a ieftinit cel mai mult, de la 6 lei la 4,20 lei. În ceea ce privește ouăle și laptele reducerea este ceva mai mică.

Pe lista produselor de bază se numără, spre exemplu, sortimente de pâine, lapte, iaurt, legume şi fructe.

Citește și: Primele ieftiniri în magazinele din România. Un cunoscut lanţ de magazine plafonează anticipat adaosurile

La alte magazine nu sunt modificări importante de preț în ceea ce privește cele 14 produse alimentare. Conform monitorizării Antena 3 CNN, cartoful este mai scump decât luna trecută. Într-unul din supermarketuri un kilogram de cartofi costa luna trecută 2,80 lei, iar luna aceasta a ajuns la prețul de 3,50 lei.

"E ca un Black Friday românesc în care prețurile se umflă înaintea evenimentului pentru că mai apoi să fie reduse fără să aibă un efect real asupra buzunarului clientului. Mai mult chiar, celelalte produse se vor scumpi și mai mult pentru că retailerii au afaceri din care vor să scoată cât mai mulți bani, în niciun caz mai puțini", a spus Adrian Negrescu, analist economic.

De la 1 august, adaosul comercial pentru produsele de bază va fi plafonat: 20 la sută la procesator, maximum 5 la sută pe întreg lanţul de distribuţie şi 20 la sută la retailer.

×
Subiecte în articol: alimente ieftiniri
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close