Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alimentele care s-au scumpit în România, la șase luni de la plafonarea adaosului comercial | Experiment Antena 3 CNN

Alimentele care s-au scumpit în România, la șase luni de la plafonarea adaosului comercial | Experiment Antena 3 CNN

Cumpărăm mai scump produse de bază, deşi au adaos comercial plafonat. Un experiment Antena3 CNN demonstrează că, pe lângă produsele de sezon, românii găsesc la raft preţuri mai mari şi pentru produse din carne ori lactate. În plus, măsura plafonării a generat scumpiri si pentru alte produse, care nu sunt considerate a fi esenţiale.

Alimentele care s-au scumpit în România, la șase luni de la plafonarea adaosului comercial | Experiment Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    20 Feb 2024   •   18:45

Sunt aproape șapte luni de când executivul a luat decizia să plafoneze adaosul comercial pentru produsele de bază, iar românii găsesc la raft legume mai scumpe.

De exemplu, pentru un kilogram de roşii plătesc cu 3 lei mai mult. Preţul este mai mare şi pentru ardei, cu 2,5 lei per kilogram.

Deşi executivul se aştepta la scumpirea produselor de sezon, preţul a crescut şi pentru alte categorii de alimente. Zahărul este mai scump cu 30 de bani per kilogram, iar laptele cu 20 de bani per litru. Unele produse din carne sunt mai scumpe cu aproape 1 leu.

Creşterea preţului pentru produsele care nu sunt considerate a fi de bază a fost observată şi de instituţii precum Consiliul Concurenţei. În replică, ministrul Agriculturii susţine că se lucrează la un mecanism de reglare a preţurilor pentru toate produsele alimentare : eliminarea produselor marcă proprie de pe rafturile magazinelor.

"Din punctul meu de vedere, aș scoate marca proprie definitiv din comerț pentru a se crea o relație comercială corectă. De ce să avem marca proprie unde 4 lei este kg de lapte și alt lapte intră cu 7 lei. Să reglăm prețurile. Eu nu sunt de acord cu marca proprie în România.", a spus acesta.

9 din 14 alimente cu adaos comercial plafonat s-au scumpit în ultima lună, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Florin Barbu: Consiliul Concurenței să stabilească dacă lanțurile comerciale nu au practici neloiale

Producătorii români i-au semnalat ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că produsele lor sunt ofertate la prețuri care le fac extrem de necompetitive în raport cu produsele marcă proprie, iar în acest caz ministrul consideră că trebuie o analiză a Consiliului Concurenței.

"Ca ministru al Agriculturii îmi doresc ca pe rafturile magazinelor să ajungă cât mai multe produse românești, la prețuri corecte, atât pentru cei care le produc cât și pentru cei care le consumă. Și da, îmi doresc ca aceste produse să fie la un preț cât mai mic, pentru că nu pot accepta profiturile speculative făcute pe seama românilor", spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta spune că în cadrul unei dezbateri, marți, i-a fost ridicată o problemă semnalată în repetate rânduri producătorii români: produsele lor sunt ofertate de marile lanțuri comerciale la prețuri care le fac extrem de necompetitive în raport cu produsele marcă proprie ale rețelei comerciale respective. 

"Consider că această situație trebuie analizată de Consiliul Concurenței pentru a stabili dacă nu cumva îmbracă forma unei practici comerciale neloiale față de cei care produc românește.

Faptul că pe rafturile magazinelor produsele alor noștri sunt vândute la un preț dublu față de produsele marcă proprie, în condițiile în care materia primă și procesarea sunt absolut identice, ne obligă să acționăm! Și ca să fie clar și pentru amatorii de senzațional: NU am spus niciodată că îmi doresc să elimin de pe piață alimentele ieftine. Vreau ca românii să aibă acces la produse de calitate, la prețuri corecte, suportabile", mai spune Barbu.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close