Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Atenţie la contractul de energie electrică! Furnizorii pot majora tarifele cu 65% dacă ignorăm aceste notificări

Atenţie la contractul de energie electrică! Furnizorii pot majora tarifele cu 65% dacă ignorăm aceste notificări

Scandalul facturilor uriașe la energie electrică merge mai departe. Unii clienți au primit notificări de majorare a tarifelor din această toamnă chiar și cu până la 65%.

Atenţie la contractul de energie electrică! Furnizorii pot majora tarifele cu 65% dacă ignorăm aceste notificări
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    27 Aug 2021   •   19:53

Asta deși sunt pe piața concurențială unde, teoretic, tarifele erau mai mici. Mare atenție! Cei care trec cu vederea aceste notificări se vor trezi cu tarifele majorate chiar și fără acordul lor.

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România și-a notificat clienții cărora le expiră acum contractul că vor plăti noi tarife pe energia electrică chiar și cu până la 65% mai mari.

Oamenii se declară revoltați şi fac previziuni sumbre.

„S-au scumpit toate începând de la energie, combustibil, alimente. O să mai tăiem din mâncare", spune cineva.

„Mulți au salariile mici, e foarte greu. Încet, încet o să reducem din mâncare", mai confirmă cineva.

„Probabil vor renunța la medicamente şi vor lua doar ce este necesar”, mai spune un consumator.

4 din 10 români riscă să intre în sărăcie energetică

În notificările de majorarea prețurilor pe care le trimite furnizorul scrie negru pe alb că dacă nu primește un răspuns de la client în timp util, atunci a considerat că noile condiții contractuale sunt acceptate.

„Cunoaștem, din legislație, că tăcerea valorează, până la urmă, un fapt juridic. Adică, dacă am fost notificați cu privire la acea modificare de tarif și nu am manifestat acordul, se presupune că ar putea să modifice acel tarif.

Dacă suntem în situația în care nu am semnat, am aruncat acea notificare de acceptare a noului tarif la coșul de gunoi, trebuie să știm că putem oricând să reziliem acel contract și să ne mutăm la un alt furnizor, fără niciun fel de problemă", spune un avocatul Cuculis Adrian.

Din cauza scumpirilor din sectorul energetic 4 din 10 români riscă să intre în sărăcie energetică, adică nu îşi vor mai permite să plătească facturile, potrivit estimărilor Asociației Energiei Inteligență.

Ministrului Muncii îi este însă greu să se pună în pielea românilor

Întrebată dacă ar avea 1000 de lei pensie pentru plata facturilor la energie, având în vedere aceste scumpiri, ministrul Muncii Raluca Turcan a spus că "este foarte greu și este o întrebare dificilă".

„Să știți că am foarte multe cunoștințe care au venituri modeste și este greu. În primul rând, aş apela la sprijinul din partea statului și m-aş bucura că statul se zdrobește să găsească soluții și după aceea e dificil, mai ales dacă e și bolnav", a spus Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Specialiștii sector spun acum că prețul energiei electrice este justificat de mare.

„Dacă până nu de mult încercăm să găsim explicații pentru creșterea prețului la energia electrică, ultimele secvențe pe care le vedem mă fac să cred că au apărut o serie de speculații pe bursă și niște adaosuri comerciale care sunt multe peste un nivel optim practicat", spun specialiștii

Pentru a reduce factura la energie electrică, românii pot opta pentru panouri fotovoltaice.

„Un sistem de 3 kW înjumătățește în medie consumul de energie și factura lunară. O astfel de investiție urcă până la 20000 de lei și se amortizează în jur de 10 ani", spune un reprezentant panouri fotovoltaice

Până acum două asociații din sectorul energetic au cerut Guvernului reducerea sau scutirea de la plata TVA energiei electrice și a gazelor naturale.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close