Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Carburanții, mai scumpi din ianuarie | Cât vor scoate românii din buzunare pentru un plin de benzină sau motorină

Carburanții, mai scumpi din ianuarie | Cât vor scoate românii din buzunare pentru un plin de benzină sau motorină

Vom plăti mai mult pentru carburanţi din ianuarie. Litrul de benzină ori motorină va fi mai scump cu aproximativ 20 de bani după ce acciza creşte. Românii deja au început să se pregătească de noile majorări de preţuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2023   •   19:04

Accizele la carburanți urmează să se ajusteze cu rata inflației de la 1 ianuarie. În doar câteva zile, pentru români această ajustare cu rata inflației înseamnă în plus, pentru fiecare litru de benzină ori de motorină, aproximativ 0,20 RON. 

La un calcul simplu, pentru un plin de benzină sau de motorină de 50 de litri, românii vor plăti în plus aproximativ 10 lei.

Spre exemplu, astăzi, la o benzinărie din Capitală, motorina costă 7,05 lei pe litru. Astfel, un plin în acest moment costă 350 de lei. Însă, după această creștere a accizelor, vom scoate 10 lei în plus, din buzunare, pentru același plin, adică 360 lei.

De aceea, românii au stat la cozi în benzinării, asta pentru că au profitat de ultimele zile în care au mai putut alimenta cu prețuri mici, înainte de majorarea care va avea loc din ianuarie.

Citește și: Cea mai mare vulnerabilitate a mașinilor electrice: mulți renunță la ele din această cauză

În tot acest context, de menționat este faptul că toate creșterile de preț ale accizelor sunt independente de alte creșteri provocate de alți factori, cum ar fi, spre exemplu, schimbările geopolitice. 

Sunt două războaie în desfășurare care pot afecta prețul de la pompă, așa cum de altfel s-a mai întâmplat până acum, având în vedere că petrolul este una dintre cele mai sensibile mărfuri la schimbările geopolitice. 

 

×
Subiecte în articol: accize creştere preţuri
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close