Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Economiei spune ce ar face cu 4 lei pe zi, echivalentul voucherului de ajutor de la Guvern. Românii îi răspund

Ministrul Economiei spune ce ar face cu 4 lei pe zi, echivalentul voucherului de ajutor de la Guvern. Românii îi răspund

Guvernul se pregăteşte să dea 4 lei pe zi săracilor pentru a trece peste criza scumpirilor. Reporterul Antena 3, Alex Vlădescu, l-a întrebat pe ministrul Economiei ce ar putea face el cu 4 lei pe zi.

Ministrul Economiei spune ce ar face cu 4 lei pe zi, echivalentul voucherului de ajutor de la Guvern. Românii îi răspund
Sursa foto: Antena 3
26 Apr 2022   •   18:44

Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. Ca să oprească inflaţia, Guvernul a pregătit un pachet de măsuri în valoare de 17 miliarde de lei. Doar că nu avem şi banii, ca să le aplicăm. Una dintre măsuri prevede acordarea de vouchere de 50 de euro persoanelor sărace, o dată la două luni. Adică, 4 lei pe zi.

Ce ar face ministrul Economiei, Florin Spătaru, cu 4 lei pe zi, l-a întrebat Alex Vlădescu, reporter economic NewsHour with CNN.

Reporter: Ce poate face românul cu 4 lei?

Ministrul Economiei: Vorbim de un voucher care e dat la 2 luni de zile. Echivalentul a 4 lei pe zi, doar că acel voucher are o anumită valoare. Acel voucher reprezintă pentru foarte mulți români o sursă importantă. Dacă vrem să cuantificăm, își pot asigura pâinea.

Reporter: Putem să luăm o pâine de 4 lei și mai putem să luăm ceva?

Ministrul Economiei: Dacă vorbim de pâinea normală, putem să luăm 2 pâini. E undeva la 2 lei o franzelă.

Reporter: Dați un exemplu concret.

Ministrul Economiei: Păi nu știu. Făină, nu? Făina este 2 lei. Este un kg de făină care poate fi asigurat.

Ce spun românii despre ajutorul de 4 lei pe zi

Sigur, măsurile sunt mult mai ample şi prevăd inclusiv ajutoare pentru fermieri, o normă de hrană mai mare pentru pacienţii din spitale şi chiar o creştere a valorii tichetelor de masă.

Totul în contextul în care avem cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani. O inflaţie record de 10,2%. Peste toate, se suprapune şi o nouă majorare de tarife.

Şeful Băncii Mondiale, David Malpass anunţă că preţurile bunurilor şi serviciilor vor creşte cu 37% în următoarele luni.

În acest context, i-am întrebat şi pe români ce ar face ei cu 4 lei pe zi:

"Mai nimic. Ce poți să cumperi cu 4 lei. Să cumpere ei dacă pot."

"Nu știu dacă aș putea să cumpăr 5 ouă. Iau o pâine și 3 ouă."

"De 4 lei mă gândesc că 1 kg de făină, un cubuleț de drojdie și am făcut pâine." 

"Nu poate să cumepre nimic. O pâine, nici aia." 

"De 4 lei? Îi sfătuiesc pe guvernanți să trăiască ei cu 4 lei pe zi, nu e mai bn așa? Să probeze ei. Pita la mine la sat, de un kg, e 6 lei."

Soluții pentru a opri creșterea inflației

Ne tot plângem de inflaţia ridicată, dar haideţi să vedem şi ce soluţii are statul ca să oprească aceste creşteri de preţuri.

Ar putea, de exemplu, să indexeze măcar parţial veniturile populaţiei cu rata majorării preţurilor.

Ar putea să încurajeze creşterea producţiei de alimente şi bunuri.

Ar mai putea să construiască acele mult promise depozite pentru păstrarea produselor agricole, încât să nu mai exportăm totul.

Nu în ultimul rând, ar putea creşte dobânzile, ceea ce deja se întâmplă.

×
Subiecte în articol: ministrul Economiei scumpiri
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close