Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Concediile din Grecia sunt sub semnul focului! Echipa Antena 3 a surprins imaginile dezastrului din staţiunile turistice

Concediile din Grecia sunt sub semnul focului! Echipa Antena 3 a surprins imaginile dezastrului din staţiunile turistice

Dincolo de temperaturile insuportabile este risc mare de incendii inclusiv în zonele turistice, printre ele Evia, Ilia, Mesinia, Creta, Samos, dar și alte zone din Grecia. Echipa Antena 3, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au surprins imagini apocaliptice cu incendiile care pârjolesc în continuare regiuni întregi.

Concediile din Grecia sunt sub semnul focului! Echipa Antena 3 a surprins imaginile dezastrului din staţiunile turistice
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    25 Iul 2022   •   18:59

Zeci de locuințe au fost distruse, iar mii de hectare de teren făcute scrum. Cel mai recent sat afectat este Crestan, acolo unde un nou val de caniculă a forțat autoritățile să lanseze apeluri disperate de ajutor către țările vecine.

Aerul devine extrem de fierbinte și de toxic. Foarte multă funingine. 5 echipaje de pompieri încearcă să oprească înaintarea flăcărilor către zona locuibilă.

În sud-vestul regiunii Peloponez, în Mesenia, mai multe focare sunt active, iar mii de oameni sunt evacuați din calea flăcărilor. Pompierii au intervenit aici cu greu, din cauza terenului accidentat, așa că o pădure a ars aproape în întregime.

Sunt imagini de-a dreptul la apocaliptice. Pădurea s-a reaprins cu o viteză incredibilă. Flăcările sunt la mai puțin de 100 de metri depărtare de noi. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest moment, Grecia se confruntă cu 3 mari focare. Pe lângă Mesinia, flăcările fac ravagii și în insula Lesbos, dar și în regiunea Evros, în partea de nord a țării, unde un incendiu puternic izbucnit joia trecută a cuprins o mare porțiune a pădurii din Parcul Național Dadia, casa mai multor animale rare.

Meteorologii se așteaptă ca valul de caniculă să se extindă și în luna august

Aici, circa 320 de pompieri, 2 bombardiere cu apă și 4 elicoptere se luptau și astăzi cu flăcările. Meteorologii se așteaptă ca valul de caniculă să se extindă și în luna august. Pericolul de incendii, avertizează aceștia, rămâne astfel ridicat pentru mai multe zone ale țării.

Pentru autoritățile elene, aceasta este cea de-a doua vară consecutivă în care temperaturile extreme au distrus sate și păduri întregi. 

Grecia, destinația preferată pentru vacanță a românilor | În ce situaţie este turismul 

Dacă turiștii aleg Atena în momentul de față situația este sub control. Deși au fost incendii în urmă cu o săptămână acestea au fost stinse în acest moment, iar turismul nu pare afectat.

Însă în celelalte regiuni oricând pot apărea din nou incendii. Insula Lesbos este cel mai recent exemplu. Abia ieri acolo au reușit pompierii să țină sub control, să lichideze parte din incendiul care distrugea pădurile din Lesbos.

Iar aici, în Mesinia, încă sunt focare. Incendiul de aseară a fost localizat. Se acționează la acest moment din aer cu avioane și elicoptere speciale care iau apă dintr-un lac din apropiere și vin și aruncă peste pădurea afectată. 

Pompierii însă sunt redirecționați în altă parte, acolo unde există un risc mai ridicat de răspândire a incendiului față de locul unde ne aflăm noi.

Din fericire, nu au fost victime, deoarece pompierii și polițiștii au reușit să evacueze pe oameni în timp util. Însă chiar și așa, pericolul există și în continuare.

Autorităţile elene: "Sunt şi piromani, nu numai incendii de vegetaţie"

Autoritățile de aici din Grecia, Ministrul protecției Civile a venit în această dimineață în zonă pentru a evalua situația și a spus că în ultimele 20 de zile au fost 15 incendii care au apărut aici și a spus că lucrul acesta nu este normal, nu poate fi doar de la natură și clar există oameni rău intenționați care pun focul din adins.

O persoană a fost arestată în Ilia, regiunea aceasta, zilele trecute tocmai pentru că a fost prinsă în momentul în care dădea foc pădurii.

Este posibil să fie și alți piromani în libertate. Aceștia sunt căutați de polițiști. Situația este la limită în acest moment.

Chiar dacă focul a fost stins în această dimineață spre orele prânzului există oricând pericolul ca aceste focare să aprindă din nou pădurea și atunci chiar sute de pompieri vor fi chemați în acțiune, posibil chiar să fie aduși și pompierii români care în acest moment sunt pe lângă Atena, sunt în prepoziționare în zona aceea, în caz că izbucnește un foc lângă capitala elenă, să poată interveni și să-l lichideze imediat. 

×
Subiecte în articol: incendii Grecia
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close