Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Îmi doresc să am ambii părinți lângă mine". Ea este Corina, fetița care nu și-a văzut tatăl plecat să muncească peste hotare de patru ani

"Îmi doresc să am ambii părinți lângă mine". Ea este Corina, fetița care nu și-a văzut tatăl plecat să muncească peste hotare de patru ani

Corina se numără printre copiii care au învățat să trăiască în lipsa părinților plecați în străinătate, însă iubirea pentru tatăl pe care nu l-a mai văzut de patru ani nu o lasă să renunțe la speranța că, într-o zi, îl va avea din nou alături.

"Îmi doresc să am ambii părinți lângă mine". Ea este Corina, fetița care nu și-a văzut tatăl plecat să muncească peste hotare de patru ani
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   20:45

Subiectul copiilor rămași singuri din cauza părinților care sunt plecați la muncă în străinătate a fost amplu dezbătut în ultimii ani.

Cifrele arată că, de la an la an, tot mai mulți părinți se află în situația de a pleca din țară, pentru a le oferi copiilor un trai decent.

În această situație se află și Corina, care nu și-a mai văzut tatăl de patru ani.

"Ultima dată când l-am văzut cred că aveam opt ani. Vorbim, dar de cele mai multe ori, programele noastre sunt diferite. Când îl sun eu, el este la serviciu, iar când mă sună, eu sunt la școală", a spus Corina.

Citește și: "Sunt și colegi care mă jignesc". Povestea Corinei, eleva de 15 ani care își ajută părinții să aibă grijă de 400 de oi

Cu o mamă care este mai mereu plecată și cu un tată stabilit în Marea Britanie, bunica este cea care a ocupat locul ambilor părinți.

"Bunica este foarte înțelegătoare și încearcă să mă susțină cum poate ea. Chiar dacă este diferența de vârstă și de generație, bunica se coboară la modul meu de gândire și mă înțelege.

Uneori, îmi doresc și eu să am ambii părinți lângă mine, dar nu știu dacă ar avea un efect mare dacă s-ar mai întoarce acum să stea cu mine", a mai spus fetița.

În România, sunt peste jumătate de milion de copii care au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, în ultimul an.

Specialiştii atrag atenția că lipsa părinţilor poate avea efecte dramatice asupra minorilor.

"În general, cei mici percep lipsa părinților ca un abandon. Ei cred că nu sunt suficient de buni pentru a fi iubiți. Efectele se văd mai ales în plan emoțional. Atunci când ei au nevoie de un sprijin, nu au de la cine să-l primească", a spus Sorina Fekete, psiholog.

Studiile arată că mama este cea care pleacă prima, în jurul vârstei de șapte ani a copilului.

De asemenea, în aproape 60% dintre cazuri, vizitele au loc doar o dată pe an, în timp ce 20% dintre copii vorbesc doar o singură dată pe săptămână cu părintele plecat.

×
Subiecte în articol: parinti plecati strainatate copil
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close