Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul scurtează lista celor care vor avea salarii majorate în 2024

Guvernul scurtează lista celor care vor avea salarii majorate în 2024

Guvernul s-a reunit, în această seară, în şedinţă, ca să taie de pe lista majorărilor salariale unele categorii de bugetari. Tăierile se fac în timp ce bugetarii de la FISC, din vămi şi Ministerul de Finanţe protestează. Potrivit noii decizii, nu vor avea salarii majorate cu 5% angajaţii care anul acesta au beneficiat de o formă de creştere a veniturilor.

de Cătălina Mănoiu    |    28 Dec 2023   •   19:04

Joi seară, Guvernul a stabilit cine va primi majorări salariale anul viitor. Oficialii au tăiat de pe lista majorărilor angajații din Ministerul Finanțelor, de la Autoritatea Vamală, de la Casa de Sănătate, dar și angajații din justiție. În schimb, au decis să majoreze salariile în două etape. 

Practic, în ceea ce privește salarilor profesorilor,acestea vor crește de la 1 ianuarie cu 13%, iar în iunie vor crește cu 7%, în două etape.

Există și reglementări noi. Mai exact, Executivul a decis să dea banii către angajații de la APIA, angajații din cultură, adică bibliotecarilor, care aveau salarii mici.

Citește și: Guvernul introduce taxă de lux! Impozitul auto va crește în funcție de valoarea mașinii, din 2024

Mai mult decât atât, bani în plus vor merge și către angajații de la Direcțiile de Sănătate Publică și angajații care lucrează în subordinea Ministerului Muncii, cum ar fi Inspecția Muncii, dar și alte agenții care sunt subordonate acestui minister. 

Totodată, se va face o egalizare a salariilor, asta pentru că, practic, aceste majorări noi, care au fost decise pe ultima sută de metri, se fac din banii economisiți, pentru că au tăiat de pe lista majorărilor, angajații care în 2023 au avut parte de creșteri salariale.

Oficialii nu au făcut însă acest lucru și cu primarii.

Deși edilii au beneficiat de salarii majorate cu 10% în anul în curs, Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie salariile acestora să crească din nou cu 5%.

În ceea ce îi privește pe demnitari, s-a luat decizia ca indemnizațiile pe care le încasează aceștia să rămână în continuare înghețate, la nivelul la care sunt în decembrie anul acesta, pentru că, în caz contrar, ele ar fi trebuit să crească și să fie indexate cu salariul minim pe economie.

×
Subiecte în articol: guvern majorari salariale decizie
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close