Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Deşertificarea României. Kiwi, smochine şi curmale în loc de porumb

Deşertificarea României. Kiwi, smochine şi curmale în loc de porumb

Diana Vasilescu
1 minut de citit Publicat la 21:35 27 Iul 2022 Modificat la 21:48 27 Iul 2022
desertificare romania kiwi smochine curmale porumb
Deşertificarea României. Kiwi, smochine şi curmale în loc de porumb Sursa foto: Antena 3

Un fermier vorbește despre efectele caniculei asupra culturilor de căpșune, zmeură și mure.

Din cauza schimbărilor climatice, Sorin Mărunțiș a început să recolteze fructele tot mai devreme, de la an la an, însă le pierde și mai repede din cauza arșiței. 

"Toate au plecat în vegetație mult mai devreme și totodată se termină mai devreme", spune fermierul.

Pentru prima oară ia în calcul înființarea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații puține. Sunt zone întregi în țară în care procesul de deșertificare e ireversibil.

Prof. univ. dr. Florin Stănică: "Din păcate, în România cultivăm o suprafață mult prea mare de porumb"

"Toată lumea vorbește despre porumb în acest moment. Trebuie să știm că porumbul este o plantă prin excelență, iubitoare de apă. Cred că din păcate, în România cultivăm o suprafață mult prea mare de porumb, având în vedere că zootehnia este slab dezvoltată la noi și nu prea valorificăm porumbul așa cum ar trebui", spune prof. Florin Stănică, USAMV ( Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).

Fermierii români pot înlocui culturile clasice, care nu mai dau randament la condițiile actuale, cu altele.

Schimbările climatice vin și cu noi oportunități, atât pentru fermieri, dar mai ales pentru pomicultori

Date fiind schimbările climatice, românii pot cultiva acum plante precum kiwi, smochin sau chiar curmale.

"Cred că din 1996 ne ocupăm de curmalul chinezesc. Îi zicem mai nou curmal dobrogean. Kiwi și bananul sunt alte două specii care necesită de data aceasta cantități moderate de apă. Avem toate cele trei specii de kiwi", spune Florin Stănică.

Fermierii din judeţul Buzău testează specii exotice de fructe

În județul Buzău sunt fermieri care testează deja specii exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de mulți ani. 

Şi la pepiniera de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos din județul Buzău, sunt în curs de aclimatizare plante aduse de pe alte continente.

"Rodia este o specie care provine din zona mediterană. Avem kaki care provine din Asia, curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia", spune Andrei Tabacu, cercetător.

Chiar dacă în curând vom putea vorbi despre soiuri de kiwi, kaki, banane și curmale omologate în România, fermierii rămân destul de sceptici și conservatori când vine vorba despre culturile lor. 

×
x close