Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dan Nica, despre planul CE pentru economisirea energiei: "Nu se referă la populaţie. Nu trebuie să intre nimeni în panică"

Dan Nica, despre planul CE pentru economisirea energiei: "Nu se referă la populaţie. Nu trebuie să intre nimeni în panică"

Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a explicat la ce se referă, de fapt, planul în 5 pași propus de Comisia Europeană pentru limitarea consumului de energie electrică la orele de vârf.

Dan Nica, despre planul CE pentru economisirea energiei: "Nu se referă la populaţie. Nu trebuie să intre nimeni în panică"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    07 Sep 2022   •   18:53

În curând va trebui să limităm consumul de energie electrică la orele de vârf. Este anunțul făcut de şefa Comisiei Europene.

Aceasta a prezentat planul european de economisire a energiei, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Prima măsură, economii inteligente de energie electrică - aici unde se propune reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf.

2.  Plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri scăzute.

3.  Contribuția de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili care au avut câștiguri masive.

4. Sprijin de lichidități pentru companiile de utilități energetice

5. Plafonarea prețului gazului rusesc.

"Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Adaugă că de la 40% gaz rusesc importat Uniunea a ajuns la 9%", spune preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebat cum se va aplica acest plan Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a spus:

"Trebuie să vă spun că noi suntem nemulțumiți de aceste măsuri pentru că ele reprezintă mult prea puţin faţă de provocările pe care le avem.

Marţi vom avea în Parlamentul European o dezbatere foarte dură, pentru că măsurile luate pentru plafonarea preţurilor la gaze trebuie să fie mult mai dure.

În ceea ce privește economia inteligentă se vine cu o propunere care ar suna în felul următor.

În primul rând, cei care fac economie în perioada de vârf, şi se referă la consumatorii industriali, la retaileri vor putea să liciteze să primească sume de bani de la bugetul de stat pentru că sunt sume care sunt considerate pentru o procedură care este sustenabilă de economisire a energiei electrice. Deci nu se referă la populaţie, la cetăţeni. Nu trebuie să intre nimeni în panică.

În schimb, aceste ţinte sunt obligatorii şi nu sunt limitative. Deci fiecare stat membru poate să vină şi cu alte tipuri de măsuri", a explicat Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana preț energie plafonare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close