Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen anunță reducerea obligatorie a consumului de electricitate în țările UE și plafonarea prețului la gazul rusesc

Ursula von der Leyen anunță reducerea obligatorie a consumului de electricitate în țările UE și plafonarea prețului la gazul rusesc

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că instituția sa va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de vârf și un plafon la prețul gazelor naturale rusești.

Ursula von der Leyen anunță reducerea obligatorie a consumului de electricitate în țările UE și plafonarea prețului la gazul rusesc
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2022   •   16:06

Alte măsuri menite să atenueze criza energetică implică limitarea veniturilor firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuție de solidaritate din partea companiilor de petrol și gaze.

"Vom propune o țintă obligatorie pentru consumul de electricitate la ore de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a atinge această țintă", a spus von der Leyen.

"Vom propune un plafon de preț pentru gazele naturale rusești. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanța războiul îngrozitor din Ucraina", a adăugat ea.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situație extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere și manipulează piețele energetice.

Plafonare de venituri pentru producătorii de energie regenerabilă, taxă de solidaritate în sectorul de petrol și gaze

În ceea ce privește plafonarea veniturilor acelor companii care produc electricitate cu costuri reduse - cum sunt firmele din domeniul energiilor regenerabile și centralele nucleare - șefa Comisiei Europene a spus:

"A venit timpul ca și consumatorii să beneficieze de costurile reduse ale surselor cu emisii reduse de carbon, cum sunt regenerabilele".

Von der Leyen a explicat și rațiunea pentru care propune o "contribuție de solidaritate" din partea companiilor de petrol și gaze: pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față exploziei facturilor la energie.

"Companiile de petrol și gaze au făcut profituri masive. De aceea, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibililor fosili.

Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile", a menționat Ursula von der Leyen.

Iohannis: "Propunerea mi se pare în regulă"

La București, președintele Klaus Iohannis a spus că "i se pare în regulă" propunerea de plafonare a consumului de electricitate la orele de vârf.

El spus că există instituții unde se poate face economie de electricitate.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close