Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Coralia Kreyer, preşedintele ADEM, despre interzicerea exporturilor de medicamente din România: "Este o măsură inutilă"

Coralia Kreyer, preşedintele ADEM, despre interzicerea exporturilor de medicamente din România: "Este o măsură inutilă"

Stoparea exporturilor nu va avea aproape niciun efect. O spun chiar distribuitorii de medicamente.

Coralia Kreyer, preşedintele ADEM, despre interzicerea exporturilor de medicamente din România: "Este o măsură inutilă"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2023   •   18:57

Coralia Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente, a vorbit luni la News Hour with CNN despre intenţia Ministerului Sănătăţii de a opri exporturile unor medicamente.

"Avem trei probleme cu această listă propusă de către Ministerul Sănătății în acest context de suspendare a exporturilor. Este o listă de antibiotice și antitermice.

Avem trei probleme, deci, în primul rând conține substanțe active de medicamente care nu se exportă. 

În al doilea rând, este o măsură inutilă, pentru că nu rezolvă sub nicio formă criza actuală. Și în al treilea rând, avem o problemă prin simplul faptul că în situații de criză nu înțelegem de ce se discută de fiecare dată despre restricționarea/suspendare a exportului paralel și nu despre soluția importului paralel care poate atenua într-un mod mult mai adecvat aceste crize", a spus Coralia Kreyer, luni seară, la Antena 3 CNN.

"Revenind la această listă, doresc să precizez că din 13 substanțe active, DCI de antibiotice, cinci dintre ele nu se exportă sub nicio formă și deci nu înțelegem de ce o suspendare a exportului aviza niște medicamente care nu se exportă, două dintre ele efectiv nu au preț avizat de către Ministerul Sănătății, deci nu se pot comercializa în România nici pe de parte să poată fi exportate, iar restul de antibiotice care există pe listă au foarte multe alternative în piață", a mai spus preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii anunţă ce decizii ia în criza medicamentelor

"Înțelegem că există o lipsă de disponibilitate a acestor medicamente și în alte state europene, iar domnul ministru al Sănătății dă asigurări referitor la reasigurarea aprovizionării cu aceste medicamente. Însă noi ne referim strict la această măsură care de fiecare dată, în situații de criză, se recurge la ea fără a fi rezolvată sub nicio formă problemele și cauzele de bază al acestor lipsuri. 

În situația actuală, lipsurile se datorează unui cumul de factori, dar nu este vorba despre lipsuri care sunt de actualitate. Aceste lipsuri ratează mult dinaintea pandemiei.

Se discută despre aceste lipsuri și cu toate acestea nu se ajunge la găsirea unor soluții coerente și să recurgem ca de fiecare dată ca o soluție paleativă sau nici măcar la această suspendare a exportului, care este total inutilă și care nu poate provoca decât niște turbulențe în piața unică", a subliniat Coralia Kreyer.

Vezi şi: Ministrul Sănătății, anunț despre criza medicamentelor din farmacii: ”Vor fi la dispoziția celor care au nevoie”

Importul paralel este o soluție mult mai adecvată și aceste soluții pe care Ministerul Sănătății le abordează în situații de criză sunt total neadecvate, a precizat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

×
Subiecte în articol: Coralia Kreyer medicamente export
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close