Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "E cu făină din Ucraina?" | Vânzătorii ridică din umeri, în timp ce marfa ucraineană ia locul produselor româneşti în supermarketuri

"E cu făină din Ucraina?" | Vânzătorii ridică din umeri, în timp ce marfa ucraineană ia locul produselor româneşti în supermarketuri

Tot mai multe produse importate din Ucraina iau locul produselor românești în supermarketuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   18:41

Marfa din țara invadată de Rusia se vinde chiar și la jumătate de preț, în comparație cu produsele similare autohtone.

În acest conext, în spațiul public s-a acumulat o presiune tot mai mare în favoarea interzicerii vânzării produselor ucrainene în România, în special din cauza incertitudinilor legate de calitate și de respectarea standardelor europene.

Se vorbește de interzicerea vânzărilor de ulei, miere și lapte din Ucraina, în condițiile în care un bidon de ulei de cinci litri cu această proveniență costă 39 de lei, adică sub 8 lei litrul.

Pentru uleiul autohton, prețurile pleacă de la 13 lei pe litru.

Citește și: România a ajuns cel mai mare importator mondial de cereale din Ucraina | Agricultorii autohtoni acuză pagube de sute de milioane de euro

Printre cei care îndeamnă la blocarea produselor alimentare ucrainene în România se numără și fostul ministru Valeriu Tabără.

"Costurile si calitatea sunt inferioare celor realizate in România. În condițiile în care nu există certitudini asupra calității lor și a corespondenței cu produsele românești sau importate din UE (...), trebuie clarificate și chiar blocate pe piață", spune el.

Între timp, oamenii au început să întrebe în brutării și patiserii dacă produsele sunt realizate cu marfă din Ucraina, dar vânzătorii ridică din umeri.

Nu doar produsele finite, pe care le găsim la raft, amenință industria alimentară românească.

Materia primă, cum ar fi rapița sau cerealele ucrainene, rămâne în România și pune în pericol soarta recoltei autohtonă.

De exemplu, rapița se vinde cu 50% mai ieftin față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Antena 3 CNN.

România rămâne singura țară din cele afectate care importă în continuare produse din Ucraina, conform deciziei anunțate de autoritățile de la București.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close