Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România a ajuns cel mai mare importator mondial de cereale din Ucraina | Agricultorii autohtoni acuză pagube de sute de milioane de euro

România a ajuns cel mai mare importator mondial de cereale din Ucraina | Agricultorii autohtoni acuză pagube de sute de milioane de euro

În timp ce guvernele statelor din jurul României iau măsuri de protejare a pieței interne de cerealele ieftine și neconforme din Ucraina, autoritățile par să meargă în direcția opusă, în contextul în care fermierii autohtoni protestează și acuză că au fost păgubiți cu peste 200 de milioane de euro.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2023   •   18:51

Guvernul a decis deja că va asigura, în continuare, tranzitul cerealelor ucrainene prin țara noastră și că nu va interzice importurile, relatează Antena 3 CNN.

PSD insistă însă pe suspendarea importurilor.

Săptămâna viitoare, are loc o întrunire a decidenților la nivel european iar rezultatul va influența și situația de la București.

Până atunci, datele disponibile oficial arată că, prin îngăduința autorităților române, țara noastră a devenit cel mai mare importator mondial pentru cerealele din Ucraina, detronând China.

Citește și: "Președintele României nu mai e Iohannis, e Zelenski!" | Fermierii români stau să explodeze din cauza scandalului cerealelor din Ucraina

"România nici măcar nu era pe harta exporturilor de mărfuri ucrainene în 2021. În 2022 însă, o situație realizată chiar de autoritățile ucrainene arată că România a ajuns pe locul doi în topul importatorilor de mărfuri ucrainene, la nivel mondial, cu 2.554 de milioane (sau 2,55 miliarde) de dolari.

În ceea ce privește strict importul de cereale din Ucraina, România se află pe locul 1 la nivel mondial. În 2020, China era principalul importator de grâne din Ucraina.

În 2022, România a ocupat acest loc. La nivel cantitativ, anul trecut Ucraina a exportat 38,5 milioane de tone de cereale.

O mare parte din această cantitate a fost importată de România, asta, în condițiile în care am fost asigurați că pe aici doar vor trece coridoarele rutiere pentru tirurile cu cereale în tranzit.

Însă foarte multe tone din aceste cereale au rămas în România. Punctele principale prin care au intrat cereale în România sunt Halmeu și Siret. Cei din Guvern știu cu exactitate câte tiruri cu cereale ucrainene au intrat în România, câte au rămas aici şi câte au plecat mai departe.

Există o evidență centralizată la nivelul vămilor și este important de spus că aceste mărfuri nu au fost taxate", a relatat, la News Hour with CNN, Carmina Pricopie, senior editor Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Carmina Pricopie cereale Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close