Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Îndemnul lui Alexandru Rafila a creat rapid panică printre români | Medic de familie: "Ne întreabă pacienţii dacă va fi un incident nuclear!"

Îndemnul lui Alexandru Rafila a creat rapid panică printre români | Medic de familie: "Ne întreabă pacienţii dacă va fi un incident nuclear!"

Este panică în rândul românilor după ce ministrul Sănătăţii le-a transmis să se prezinte "cât mai repede" la medicul de familie, să îşi ia reţetele pentru pastilele cu iodura de potasiu. Unii pacienţi au crezut că este iminent un incident nuclear, prin urmare au început să-şi sune disperaţi medicii de familie.

Îndemnul lui Alexandru Rafila a creat rapid panică printre români | Medic de familie: "Ne întreabă pacienţii dacă va fi un incident nuclear!"
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    Iulia Gorgorin    |    09 Aug 2022   •   19:35

Alţi români s-au gândit că se vor epuiza stocurile pastilelor de iod, aşa încât au cerut urgent să intre în posesia lor.

Medicii de familie au catalogat drept iresponsabil apelul lui Alexandru Rafila şi cred că mulţi oameni vor ajunge să ia pastile degeaba pentru că nu au fost corect informaţi.

Spre exemplu, acest bărbat a ajuns la medicul de familie pentru că băieţelul său avea nevoie de un consult. Însă ne-a povestit că după anunţul ministrului Sănătăţii a vrut să-şi ridice şi reteţa pentru iodura de potasiu.

Îndemnul lui Alexandru Rafila a creat rapid panică printre români

Unii s-au gândit că ar putea avea loc în curând un incident nuclear, mai ales că în ultimele zile, de pe frontul din Ucraina, au venit mai multe informaţii despre atacurile din zona centralei nucleare Zaporojie.

"Pacienții au înțeles din mesajul inițial al domnului ministru, că este iminentă nevoie de aceste pastile,, ceea ce din punctul nostru de vedere este absolut fals. Lumea a fost alertată de pomană. Toata lumea a înțeles că este urgent să vină săptămâna asta sau chiar ieri", a spus Gheorghe Alexandrescu, medic de familie.

Cei care nu au ajuns în cabinete şi-au sunat medicii de familie, sau i-au bombardat cu mesaje

"Am primit vreo 30 de telefoane. Faţă de alţi colegi de-ai mei înţeleg că nu e foarte mult. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu putem oferi asta deodată tuturor. Asta e o problemă! Să nu se creeze o isterie naţională legată de aceste reţete, pentru că fizic nu ai cum să faci atâtea reţete. Pacienţii erau speriaţi. M-au contactat persoane care îşi doreau să aibă medicamentele în casă", spune un alt medic de familie.

Medicii fac apel la calm

"Daca Guvernul României împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, domnul profesor Alexandru Rafila, consideră că în urma analizei pertinente există o situație de risc major a unui potențial accident nuclear, primul lucru pe care trebuie să îl înţelegem şi să îl facem este să ne păstram calmul", a precizat Valeria Herdea, medic de familie

Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu sunt informaţii legate de un incident nuclear

"Trebuie să avem un comportament preventiv cu toții şi e bine să nu așteptăm să apară un incident nedorit si trebuie sa ne pregatim", a declarat Alexandru Radila.

Cele 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu au ajuns initial din fabrică direct în sediile Direcţiilor de Sănătate Publică. Ulterior au fost distribuite în 2.500 de farmacii. Medicamentele au costat 6 milioane de euro. 

Autoritățile nu au încă date exacte despre numărul românilor din toată ţara care şi-au ridicat pastilele din farmacii.

Potrivit DSP-urilor, în judeţul Ilfov doar o singură persoană şi-a luat comprimatele din farmacii, iar în Capitală peste 170.

Precizările transmise de Ministrul Sănătăţii pot fi citite AICI.
 

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close