Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Există indicii că "băieții deștepți" din energie vând concertat pentru a crește prețul la curent | Explicațiile ANRE

Există indicii că "băieții deștepți" din energie vând concertat pentru a crește prețul la curent | Explicațiile ANRE

"Băieții deștepți" din energie lovesc din nou. Păgubaş e în primul rând statul, iar în cele din urmă consumatorii de rând.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   18:52

Această expresie îi desemnează pe misterioșii intermediari care cumpără la prețuri preferențiale și revând la tarife exorbitante cantități mari pe piața de specialitate, efectul fiind păgubirea statului cu sume considerabile și, în cele din urmă, afectarea consumatorilor.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, recent, verificarea circumstanțelor în care tarifele la gaze se majorează în România, în timp ce în Europa scad.

După această solicitare, autoritatea care supraveghează piața, ANRE, a anunțat că desfășoară 171 de controale la furnizorii şi traderii de energie.

Controalele nu s-au finalizat, însă instituția respectivă a comunicat deja că, în cazul a patru acțiuni de control la furnizori şi traderi, există indicii privind vânzări succesive de cantități de energie electrică "în scopul vădit de a crește prețul".

Ce se spune în informarea ANRE

Potrivit ANRE, în prezent sunt în derulare 171 de acțiuni de control din care 77 de acțiuni de control de tip verificare, 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control, şi 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

"Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv: 

  • 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici; 
  • 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI (...)
  • 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată (...); 
  • 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la articolul 16 (...) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a crește prețul", se spune în comunicatul instituției.

Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei să analizeze de ce crește prețul gazelor

Premierul Marcel Ciolacu a spus, vineri, că a observat că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile la gaze și i-a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja să "se uite cu atenție" la acest fenomen.

"Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, în vreme ce în toată Europa acestea au scăzut.

E drept că nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat, ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat!

Vă rog să verificați situația. Sper că și ANRE se va sesiza", a cerut premierul.

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close