Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "O înscenare. Dacă ucrainenii au ajuns cu drone deasupra Kremlinului, armata rusă este inexistentă", declară generalul Cristian Barbu

"O înscenare. Dacă ucrainenii au ajuns cu drone deasupra Kremlinului, armata rusă este inexistentă", declară generalul Cristian Barbu

Analistul militar Cristian Barbu a comentat la Antena 3 CNN situația generată de acuzațiile Moscovei, conform cărora Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe președintele rus Vladimir Putin într-un atac cu drone asupra Kremlinului, marți noaptea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2023   •   19:24

Update 22:17 | CNN a analizat clipurile video publicate de presa de stat din Rusia și spune că nu există niciun fel de indiciu că Ucraina este implicată în acest atac.

---

Susținând că dronele ucrainene au fost "scoase din uz" de armata rusă, președinția rusă a anunțat că-și rezervă dreptul de a răspunde "unde și când consideră de cuviință" acestui "act terorist".

"După părerea mea, din punct de vedere tehnic este imposibil să fi văzut două drone deasupra Kremlinului la ora două - trei noaptea. (Ar fi posibil) doar într-o singură situație, în care acesta erau dirijate sau se cunoștea faptul că vor ajunge acolo.

Nu intru în detalii, însă vă rog să mă credeți că nu este ușor să ajungi deasupra Kremlinului cu două drone, în condițiile în care am văzut, cu ceva vreme în urmă, că au mai fost unele - haideți să le zicem tot așa - tentative. Dar sigur că au luat măsuri rușii.

Citește și: "O bombă nucleară de trei kilotone în apropiere de granița cu România" | Un propagandist de la Moscova indică posibila mișcare a Rusiei

Apoi, în condițiile în care au ajuns două drone deasupra Kremlinului, înseamnă că armata rusă este inexistentă. Înseamnă că toate sistemele de informații, fie că sunt militare sau mai puțin militare (...) nu au putut să lucreze.

Generalul(r) Cristian Barbu: "Această înscenare este menită să justifice o decizie a Kremlinului"

Cu alte cuvinte, cred că această înscenare, repet, această înscenare, vine în ideea în care trebuie ca o decizie a Kremlinului să fie justificată. Pentru a ajunge acolo, o dronă trebuia să fie cam cât un avion. Nu o chestie din acea atât de mică și de nesemnificativă, care să pleznească, cumva noaptea, ca să dea o imagine foarte puternică cu privire la explozie. 

Dacă pornim de la ideea unei justificări, probabil că două sau trei chestiuni vor fi în primul plan.

1) Rușii au nevoie de militari și nu au de unde să ia în acest moment. Mă gândesc că imediat ar putea să apară ideea unei noi situații de mobilizare.

2) În urmă cu câteva zile am văzut că au încercat - și cred că au și început - să-și crească stocul de producție pentru rachete, mai ales rachete de croazieră. Probabil că (...) vor încerca să lovească și Kievul și alte zone rezidențiale. 

3) Nu în ultimul rând, s-ar putea ca rușii să nu se lase, sub nicio formă, surprinși într-o contraofensivă (a Ucrainei, n.r.)  și să creeze o astfel de premisă încât să plece ei primii într-o ofensivă împotriva ucrainienilor, tocmai pe ideea că au fost atacați", a spus, la News Hour with CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

SUA, prudente cu privire la presupusul atac ucrainean asupra Kremlinului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că a văzut relatările de la Moscova despre un presupus atac cu drone al Ucrainei asupra Kremlinului, dar că nu le poate valida "în niciun fel", relatează CNN.

"Pur și simplu nu știm", a declarat, Blinken miercuri. "Aș trata orice vine de la Kremlin cu o doză foarte mare de precauție", a adăugat el, folosit o expresie la figurat.

"Vom vedea care sunt faptele. Și este foarte greu să comentezi sau să speculezi pe această temă, fără să știi cu adevărat care sunt faptele", a concluzionat el.

Ucraina a negat că ar implicată într-un presupus atac cu drone la Kremlin, vizându-l pe Vladimir Putin, și a replicat că declarațiile de la Moscova pe această temă sunt menite să justifice "o provocare de proporții" Rusiei în perioada următoare.

Foto: Palatul Kremlinului, Moscova

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close