Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mercenarii lui Prigojin pun umărul la războiul din Sudan de partea gherilei RSF | Wagner a parașutat rachete pentru miliția paramilitară

Mercenarii lui Prigojin pun umărul la războiul din Sudan de partea gherilei RSF | Wagner a parașutat rachete pentru miliția paramilitară

Grupul de mercenari ruși Wagner a furnizat rachete forțelor RSF (Forțele de Sprijin Rapid) din Sudan împotriva armatei guvernamentale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   20:32

Această evoluție semnalată de CNN vine în timp ce armata privată fondată de Evgheni Prigojin are probleme în luptele de la Bahmut, în Ucraina, iar atrocitățile comise de mercenarii săi sunt expuse public de luptătorii care au reușit să dezerteze în Occident.

În Sudan, rachetele sol-aer aduse de Wagner au sprijinit în mod semnificativ gherila paramilitară RSF și pe liderul ei, Mohamed Hamdan Dagalo, în lupta pentru putere cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul militar al Sudanului și șeful forțelor armate din țară.

La granița cu Libia, unde un general renegat susținut de Wagner, Khalifa Haftar, controlează întinderi mari de teren, imaginile din satelit au probat aceste evoluții, dezvăluind o creștere neobișnuită a activității în bazele unde au acces mercenarii ruși.

Până în prezent, luptele din Sudan s-au soldat cu sute de morți și au privat milioane de oameni de electricitate, apă și alimente.

Citește și: Ce le-a pregătit Evgheni Prigojin celor doi foști mercenari Wagner care au recunoscut că au ucis copii în Ucraina

Wagner trimite cu avionul armament combatanților RSF

Imaginile din satelit analizate de CNN și de grupul "All Eyes on Wagner" arată cum un avion de transport rusesc a făcut în ultima săptămână naveta între două baze aeriene-cheie din Libia, controlate de Khalifa Haftar, care sunt folosite și de mercenarii ruși.

Haftar sprijină RSF, deși acesta neagă că s-ar plasa în favoarea vreuneia dintre părți în războiul recent izbucnit, relatează CNN.

Intensificarea zborurilor unui avion de transport Iliușin-76 a început cu două zile înainte de declanșarea conflictului din Sudan, sâmbătă, și a continuat cel puțin până miercuri.

Aparatul respectiv a zburat, joi, 13 aprilie, de la baza aeriană Khadim din Libia, a generalului Haftar, către orașul sirian de coastă Latakia, unde Rusia are o bază militară importantă.

A doua zi, avionul a făcut traseul în sens invers și a zburat apoi către o altă bază aeriană a lui Haftar din Libia, situată la Jufra.

Moscova s-a hotărât pe cine susține în războiul din Sudan

Avionul de transport s-a întors marți în Latakia, înainte de a zbura, din nou, la Khadim și apoi la Jufra.

În acea zi, Rusia a parașutat rachete sol-aer către pozițiile trupelor lui Mohamed Hamdan Dagalo din nord-vestul Sudanului, potrivit unor surse regionale și sudaneze.

De ani de zile, Mohamed Hamdan Dagalo a fost un beneficiar-cheie al implicării rusești în Sudan, fiind principalul destinatar al sprijinului militar al Moscovei, notează CNN.

Cei doi lideri în război, Al-Burhan și Dagalo, au fost aliați înainte de începerea luptelor. 

O investigație CNN din 2022 a dezvăluit legăturile tot mai strânse dintre Moscova și conducerea militară a Sudanului, care a acordat Rusiei acces la aurul țării africane în schimbul sprijinului politic și sub formă de armament.

Relația a devenit mai puternică după invazia Moscovei în Crimeea, în 2014, când Rusia a început să considere aurul african drept o cale de a ocoli sancțiunile occidentale.

Invazia din februarie 2022 în Ucraina și valul de noi sancțiuni care a urmat au accelerat jefuirea resurselor locale de către Rusia, pe fondul creșterii activității grupul Wagner în Sudan, arată CNN.

Foto: Khartoum, capitala Sudanului, devastată de lupte, 19 aprilie 2023

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close