Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Milioane de tone de cereale, blocate în porturile ucrainene. Întreaga planetă este efectată

Milioane de tone de cereale, blocate în porturile ucrainene. Întreaga planetă este efectată

În porturile ucrainene sunt blocate milioane de tone de cereale. În timp ce pentru economiile dezvoltate asta se traduce deocamdată în creşteri de preţuri, în ţările sărace se aşteaptă o criză alimentară de proporţii. Pe măsură ce o soluţie întârzie să apară, există temeri că întreaga planetă ar putea fi afectată de o penurie de alimente în viitorul apropiat

Milioane de tone de cereale, blocate în porturile ucrainene. Întreaga planetă este efectată
Sursa foto: Twitter / rp-online.de
de Sabrina Preda    |    27 Mai 2022   •   19:03

Rusia este cea care blochează în mod activ exporturile de mâncare din porturile ucrainene şi creşte foametea mondială”, spune secretarul de presă al Casei Albe Karine Jean-Pierre.

Iar cifrele susţin afirmaţiile oficialilor. Economia americană de exemplu s-a contractat în primul trimestru al acestui an mult mai mult decât se anticipase. Preţurile la alimente au crescut şi continuă să crească iar economiştii spun că recesiunea bate la uşă. Situaţia este şi mai gravă în ţările sărace. Acolo fiecare zi de întârziere a cerealelor ucrainene creşte riscul de penurie şi foamete.

”Există insecuritate alimentară în Africa provocată de criza de cereale”, a spus generalul Christopher G. Cavoli, comandant al armatei SUA în Africa și Europa.

Rusia este conştientă de efectele pe care blocada sa le are asupra siguraţei alimentare a planetei. Tocmai de aceea foloseşte deblocarea exporturilor din Ucraina ca monedă de schimb pentru ridicarea sancţiunilor occidentale.

”Rusia a făcut o propunere prin care să permită exporturile în schimbul ridicării sancţiunilor”, a adăugat Karine Jean-Pierre.

Iar în timp ce Kremlinul face asta, soldaţii săi continuă să depopuleze estul Ucrainei. Oricât de multe atrocităţi ar comite soldaţii ruşi, spectrul foametei face ca unitatea globală împotriva Rusiei să piardă din putere.

Şi Fondul Monetar Internaţional avertizează că o criză alimentară mondială este foarte aproape

”De la o explozie până la punctul la care zeci de milioane de oameni sunt sever afectaţi”, a declarat Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional.

Rusia şi Ucraina produc împreună aproape o treime din cantitatea totală de cereale la nivel mondial. În timp ce ruşii ţin grâul ucrainean blocat în porturile de la Marea Neagră, nici cel rusesc nu poate fi vândut din cauza sancţiunilor economice. Şi deşi situaţia nu este deloc roz, Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close