Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Motivul pentru care rușii evacuează populația din Herson: urmează o lovitură fără precedent

Motivul pentru care rușii evacuează populația din Herson: urmează o lovitură fără precedent

Rusia pregătește un așa-numit atac "sub steag fals": o lovitură asupra unui obiectiv critic pe care s-o atribuie Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2022   •   19:19

Ipoteza este lansată de think-tank-ul american ISW, Institutul pentru Studiul Războiului.

Concret, este vorba despre bombardarea barajului hidrocentralei Kahovka, situată în apropierea orașului Herson.

Herson este și scena unei operațiuni de evacuare a civililor, pe care autoritățile ruse de ocupație spun că vor să o încheie în șase zile.

Potrivit ISW, Moscova crede că spargerea barajului de la Kahovka ar putea acoperi retragerea trupelor ruse de pe malul drept al Niprului.

În mod corespunzător, inundațiile masive în urma distrugerii barajului ar urma să împiedice sau să întârzie avansul trupelor ucrainene peste râu.

ISW: Atacul asupra barajului de la Kahovka ar "acoperi" rușinea retragerii ruse

Înșiși rușii au anunțat că dețin informații conform cărora Kievul ar plănui, de fapt, să lovească barajul hidroenergetic.

"Autoritățile ruse intenționează, probabil, ca aceste avertismente privind o presupusă lovitură ucraineană asupra centralei energetice de la Kahovka să pregătească terenul pentru ca forțele rusești să avarieze barajul și să dea, apoi, vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare. Asta, în timp ce rușii se folosesc de inundațiile rezultate pentru a-și acoperi propria retragere", a arătat ISW.

"Kremlinul ar putea încerca să profite de un astfel de atac sub steag fals pentru a trece în plan secund știrea unei a treia retrageri umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului. Un astfel de atac ar contribui, de asemenea, la narațiunea falsă a Rusiei, care prezintă Ucraina drept un stat terorist, care țintește în mod deliberat civili", a continuat sursa citată.

Foto: imagine parțială a centralei hidroelectrice Kahovka

×
Subiecte în articol: Kahovka baraj Herson evacuare
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close