Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Oamenii care vor să distrugă Europa se pot înmulți!" | Șefa Parlamentului European avertizează asupra blocării României în Schengen, iar eurodeputații calculează nota de plată pentru Austria

"Oamenii care vor să distrugă Europa se pot înmulți!" | Șefa Parlamentului European avertizează asupra blocării României în Schengen, iar eurodeputații calculează nota de plată pentru Austria

Austria ar putea fi obligată în curând să plătească despăgubiri țării noastre pentru faptul că blochează nejustificat accesul României în spațiul Schengen.

"Oamenii care vor să distrugă Europa se pot înmulți!" | Șefa Parlamentului European avertizează asupra blocării României în Schengen, iar eurodeputații calculează nota de plată pentru Austria
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   18:41

Parlamentul European va calcula pagubele pe care România le-a înregistrat, ca urmare a neaderării la spațiul de liberă circulație.

Guvernul de la București, la rândul său, a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România, după ce Austria şi-a folosit dreptul de veto, anul trecut, împotriva țării noastre.

Conform oficialilor, prejudiciul total s-ar ridica la circa 2% din PIB, adică șase miliarde de euro.

Citește și: România va cere despăgubiri Comisiei Europene pentru neaderarea la Schengen 

Șefa Parlamentului European avertizează asupra creșterii sentimentului anti-european, ca urmare a blocării spațiului Schengen de către Austria

"Ce s-a întâmplat în decembrie 2022, când s-a luat decizia ca Bulgaria şi România să nu intre în spațiul Schengen, țări care au așteptat ani de zile să li se spună "nu"... Cum putem noi să justificăm un astfel de mesaj în fața a milioane de oameni care privesc Europa ca fiind singura lor speranță?

Nu e vorba doar despre o chestiune financiară. Ajung şi la asta. Parlamentul European a tot calculat cât costă neapartenenţa la Schengen. De fiecare dată când am închis o graniță, am calculat cât costă așteptarea de la frontiere.

Dacă o țară, pentru care acum 12 ani Comisia a decis - şi Parlamentul a fost de acord - că nu există absolut niciun obstacol politic sau legal în ceea ce privește intrarea în Schengen (este blocată în) ceea ce este esențial la apartenența la UE - și anume, libertatea de mișcare - atunci oamenii care vor să distrugă Europa se pot înmulți", a declarat Roberta Metsola (foto), președinta Parlamentului European.

 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close