Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Varianta Omicron a ajuns în Europa înainte să fie semnalată oficial în Africa de Sud

Varianta Omicron a ajuns în Europa înainte să fie semnalată oficial în Africa de Sud

Omicron a infectat cetățeni în Europa înainte ca această noua variantă să fie anunțată în Africa de Sud.

Varianta Omicron a ajuns în Europa înainte să fie semnalată oficial în Africa de Sud
de Florentina Lazăr    |    30 Noi 2021   •   18:48

Datele puse cap la cap indică faptul că Omicron se afla deja în Europa în data de 24 noiembrie, când specialiștii în secvențiere genomică și autoritățile epidemiologice sud-africane au anunțat identificare unei noi variante cu multiple mutații la nivelul proteinei spike.

Cu siguranță, noua variantă exista în Olanda înainte de sosirea, în data de 26 noiembrie, a două zboruri cu circa 600 de pasageri, între care au fost identificate cel puțin 13 persoane infectate cu Omicron.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Sănătate Publică din Olanda a declarat că Omicron a fost depistată în două probe prelevate în perioada 19 - 23 noiembrie în această țară.

Așadar, înaintea anunțului din 24 noiembrie.

Oricum, momentul anunțării noii variante de către Africa de Sud trebuie corelat cu momentul recoltării probelor  analizate.

Prelevarea s-a făcut pe 9 noiembrie, așadar până la anunțul oficial privind descoperirea unei noi variante au trecut aproape două săptămâni, timp în care virusul s-a putut răspândi în condițiile anterioare impunerii restricțiilor de călătorie.

Motive de optimism în Africa de Sud

"Descoperirea legată de prezența Omicron în Europa arată că exista deja răspândire comunitară, deci nu este vorba despre aceste cazuri "importate" din Africa de Sud.

Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele săptămâni studiile științifice să ducă la descoperirea mai multor informații despre această nouă variantă, despre eficiența vaccinurilor în fața noii variante.

Sunt însă și motive de optimism, cel puțin aici, în Africa de Sud.

Oamenii de știință cred că vaccinurile vor fi eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor severe",  a declarat David Mackenzie, corespondent CNN din Johannesburg, Africa de Sud, în cadrul News Hour with CNN.

×
Subiecte în articol: omicron Africa de Sud Europa
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close