Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Zeci de pacienți cu handicap sunt ”pedepsiți” la un spital din Vaslui | ”Erau obligați să stea acolo 7 zile cu un pat și o găleată”

Zeci de pacienți cu handicap sunt ”pedepsiți” la un spital din Vaslui | ”Erau obligați să stea acolo 7 zile cu un pat și o găleată”

52 de pacienți cu handicap ai unui spital din satul Mălăiești, județul Vaslui sunt ținuți șapte zile într-o cameră cu un pat și o găleată pe post de toaletă, dacă nu sunt "cuminți". Angajații spun că pacienții nu au fost niciodată tratați inuman.

Zeci de pacienți cu handicap sunt ”pedepsiți” la un spital din Vaslui | ”Erau obligați să stea acolo 7 zile cu un pat și o găleată”
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Mircea    |    05 Sep 2022   •   20:59

52 de persoane cu dizabilități trăiesc de ani buni într-un centru de recuperare și reabilitare neuropsihică din satul Mălăiești, județul Vaslui.

Cei mai mulți dintre pacienți au între 40 și 60 de ani și sunt oameni extrem de vulnerabili, fără venituri, fără familie și fără locuință. Recent, o echipă a Consiliului de Monitorizare a implementării convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități a realizat o vizită la centrul din Mălăiești.

Raportul instituției a scos la iveală o mulțime de probleme structurale, de la lipsa autorizației de funcționare și cea de personal, la folosirea izolării prelungite ca metodă de pedeapsă sau tratament pentru pacienții agitați.

"Din declarațiile celor de acolo, inclusiv recunoscând de personalul medical și toți cei care erau prezenți la acel moment șefă de centru, toți de acolo, au spus că acea cameră este folosită pentru pedepsirea beneficiarilor.

Pedeapsa aplicată era câteva zile să stea acolo fără nimic", a declarat președintele Consiliului de Monitorizare, Gabriel Botnariu.

Camera în care pacienții gălăgioși și agitați erau pedepsiți să stea timp de 7 zile are un pat și o găleată pe post de toaletă. Există chiuvetă, însă din imaginile surprinse, se poate observa că țevile de apă nu erau montate.  

Probleme nu sunt doar în această cameră, ci în tot centrul. Pereții sunt găuriți, mai multe bucăți de faianță și gresie sunt desprinse, toaletele și bucătăriile sunt murdare și o mare parte din mobilă este ruptă. Angajații spun însă că pacienții nu au fost niciodată tratați inuman, așa cum reiese din raport.

Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui și a Consiliului Județean Vaslui dezmint astfel de practici la instituția vasluiană și au alcătuit o comisie de anchetă pentru a verifica în detaliu fiecare acuză adusă de consiliul de monitorizare.

"S-au evidențiat anumite neconcordanțe între constatările serviciului de monitorizare din cadrul direcției și cele ale inspectorilor din cadrul consiliu de monitorizare. Totodată, a fost demarată o anchetă internă prin corpul de control al instituției”, a declarat Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu susține că după părerea sa, nu există nici un caz, pentru că sunt informații neverificate care nu au fost supuse unei analize.

Cei 26 de bărbați ș/i 26 de femei, majoritatea cu handicap psihic sunt îngrijiți de trei lucrători sociali și 23 de infirmiere. Medicii psihiatri sau psihologii lipsesc din centru. 

×
Subiecte în articol: Vaslui Mălăiești dgaspc vaslui
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close