Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Petre Daea, anunţ despre porcul de Crăciun: "Din nefericire, acest virus ne va costa"

Petre Daea, anunţ despre porcul de Crăciun: "Din nefericire, acest virus ne va costa"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că efectivele de porci din România sunt tot mai mici și va trebui ca statul să caute alte surse de asigurare a hranei pentru populație.

Petre Daea, anunţ despre porcul de Crăciun: "Din nefericire, acest virus ne va costa"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    13 Oct 2022   •   17:41

Petre Daea a mers azi din nou în mijlocul fermierilor la primul târg de agricultură dedicat fermei de familie. Agricultorii l-au asaltat cu întrebări şi mici cadouri însă, nu a durat mult până când problemele au ieşit la iveală.

Mai ales când Petre Daea i-a atras atenţia unui fermier spunându-i că animalele nu sunt îngrijite.

Fermierii români, la un pas să îşi închidă afacerile

Au primit asigurări că vor fi ajutați însă, până acum nu a fost luată nicio măsură.

Fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină. În Timiș urmează să fie sacrificați 40.000 de porci, după ce în urmă cu 2 zile s-a descoperit un caz de infectare.

Petre Daea: "Din nefericire, acest virus ne va costa"

"În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale.

Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la  la actele normative care se susține reproducția.

Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective şi te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației", a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

Focar de pestă porcină africană în România. Zeci de mii de porci de la o fermă vor fi incinerați

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, miercuri, a fost confirmată oficial prezenţa pestei porcine africane (PPA) la suinele din ferma Smithfield de la Parţa, astfel că 39.000 de animale vor fi incinerate.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a definitiva măsurile care vor fi luate.

"Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa.

Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă", a declarat prefectul.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii

"Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârșitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA", a precizat prefectul judeţului Timiş, potrivit Agerpres.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close