Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Niciun PUZ aprobat în București de doi ani: O pierdere de 2,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Nicușor Dan: "Trebuie să protejăm interesul public"

Niciun PUZ aprobat în București de doi ani: O pierdere de 2,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Nicușor Dan: "Trebuie să protejăm interesul public"

Marii investitori ar putea ocoli Bucureștiul, dacă Planul Urbanistic General nu va fi aprobat mai repede, atrag atenția experții în urbanism.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2023   •   19:49

Imediat ce a fost instalat primar general al Capitalei, în 2020, Nicușor Dan a suspendat toate Planurile Urbanistice Zonale de Sector, pe motiv că în București se construiește haotic și se distruge spațiul verde.

În consecință, lucrările noi au fost mult întârziate, generând pierderi uriașe, spun experții în urbanism.

"Acest oraș care ne e drag tuturor este într-o situație în care nu mai are regulamente de urbanism.

Blocându-se orice emitere de certificate de urbanism si de autorizație, avem o pierdere de 2,5 miliarde de euro la bugetul de stat și peste 80.000 de locuri de muncă directe în București.

Citește și: Anularea PUZ-urilor din Bucureşti goneşte investitorii. Unul dintre cei mai mari constructori din lume renunţă la zeci de muncitori din România

Sunt foarte multe firme care renunță să mai investească în București", a declarat Radu Dinulescu, avocat. 

Fără PUZ-uri de Sector, autorizațiile de construcție se emit acum în baza unui Plan Urbanistic General din anul 2000, care nu mai reflectă realitatea capitalei.

"Tot acest joc al primarului general nu creează decât incertitudine, ceea ce face ca investitorii să nu reușească să-și facă nici măcar un plan pe un termen mediu măcar cu privire la investiții", a declarat Alexandru Pânişoară, Asociația pentru Dreptul Urbanismului.

Primarul Capitalei spune că un nou Plan Urbanistic General este în dezbatere publică, iar la finalizarea lui, lucrurile vor intra în normalitate.

Noul Plan Urbanistic ar putea fi gata în următorii doi, trei ani

"Trebuie să protejăm interesul public.

Eu nu pot să accept ca din București să dispară sute de hectare de spațiu verde și pe mii de hectare să se construiască blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime", a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Una din propunerile noului Plan Urbanistic General este împărțirea Capitalei în 61 de cartiere.

Documentul va conține regulamente de construcții pentru cartiere rezidențiale, grădinițe, școli, parcuri, și drumuri noi.

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close