Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Procurorul Adjunct al Ucrainei: "2.300 de copii au fost răpiți" | Interviu exclusiv News Hour with CNN

Procurorul Adjunct al Ucrainei: "2.300 de copii au fost răpiți" | Interviu exclusiv News Hour with CNN

2300 de copii ucraineni au fost răpiţi şi mutaţi în Federaţia Rusă, de la începutul războiului. Procurorii ucraineni se pregătesc să deschidă cercetarea penală şi pe acuzaţia de genocid, pe lângă cea de crime împotriva umanităţii şi de război.

Procurorul Adjunct al Ucrainei: "2.300 de copii au fost răpiți" | Interviu exclusiv News Hour with CNN
Sursa foto: Antena 3
de Ana-Maria Roman    |    14 Iul 2022   •   19:53

Trei soldaţi ruşi au fost condamnaţi până acum în Ucraina şi alţi şase sunt judecaţi în acest moment. Alţii, printre care şi oficiali ai Federaţiei Ruse urmează să fie trimişi în judecată în cele 30 de mii de dosare sunt încă în cercetare.

"E mai uşor să îl ucizi pe Putin, decât să îl trimiţi în judecată", spune Maksym Yakubovskyi, Procurorul General adjunct al Ucrainei, într-un interviu acordat în exclusivitate News Hour with CNN.

Ana-Maria Roman: Domnule Maksym Yakubovskyi, vă mulţumesc că v-aţi făcut timp pentru a vorbi cu noi şi pentru a ne acorda acest interviu. Înţeleg că sunteţi în România pentru a colabora cu autorităţile din România în legătură cu investigaţia deschisă aici în România, investigaţia privind crimele de război.

Maksym Yakubovskyi: Vreau să-i mulțumesc procurorului general din România pentru oportunitatea de a sprijini discuțiile noastre în această direcție, a colaborării viitoare. Această cooperare merge foarte bine, facem permanent schimb de informații, suntem în permanentă legătură, Procuratura noastră generală și Pachetul general din România colaborează strâns, discutăm permanent cu colegii noștri din România, iar ce se va întâmpla mai departe în acest dosar al crimelor de război reprezintă o oportunitate de a colabora atât în rețeaua Justiției Uniunii Europene, în cadrul grupelor de lucru deja formate, cât și în alte formate care vor fi impuse de investigațiile noastre în acest dosar.

Ana-Maria Roman: Domnule Procuror General adjunct, câte cazuri, dosare de crimă de război aveţi acum în investigare în Ucraina?

Maksym Yakubovskyi: În primul rând, ca statistică, chiar de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, am fost deschiși opiniei publice și puteți vedea aceste informații pe site-ul nostru oficial. Mai pot spune că numărul total al crimelor, înregistrate și investigate de noi în această perioadă a agresiunii militare, se apropie deja de 30.000. Majoritatea acestor crime constă în crime de război împotriva umanității, acestea includ fapte încadrate prin dovezi la categoria genocid, cam acesta ar fi numărul de cazuri. De exemplu, unele din aceste fapte de genocid din punct de vedere al convenției internaționale corespunzătoare din dreptul internațional se referă la copiii traficați, transferați dintr-un grup în altul. Și putem constata după dovezile acumulate că, potrivit datelor noastre oficiale, din păcate nu sunt complete pentru că nu avem acces la dosarele din teritoriile ocupate, există la momentul actual un număr de peste 2.300 de copii mutați forțat din Ucraina în Rusia. Iar prin legislația nou adoptată, Federația Rusă simplifică procedura de adopție a acestor copii, cu intenția evidentă de a le șterge identitatea națională.

Ana-Maria Roman: Domnule Yakubovskyi, din aceste 30 de mii de cazuri în investigare, câte se referă la copii?

Maksym Yakubovskyi: Nu aș vrea să spun o cifră concretă, din două motive: în primul rând mi-e frică, să spun așa, că voi da o cifră incorectă, din memorie, pe de altă parte, nu am vrea să ne pronunțăm într-o problematică atât de sensibilă precum copiii. Cel mai bine va fi să dăm aceste cifre la finalul investigației. Una este să vorbești despre crimele de război comise împotriva adulților civili, și alta înseamnă să discutăm despre copii. Aș putea doar să spun că, la momentul de față, în cele 5 luni scurse de la începutul războiului la scară mare, europeană, există 400 de copii uciși și peste 600 cu diverse traume, răni. Deci, în aceste 5 luni peste 1000 de copii au avut de suferit. În principiu, mi-e greu să vorbesc despre copii, în special despre copiii care au suferit în urma acțiunilor sălbatice în Ucraina. Este foarte greu. Și e și mai greu să le investighez. Dar cel mai greu este să vedem cadavrele copiilor cu cutia toracică distrusă, făcute bucăți de artileria rusă. E și mai greu să vezi corpurile carbonizate complet ale copiilor descoperite alături de mamele lor la Bucha. E foarte greu.

Ana-Maria Roman: Ce înseamnă această muncă pentru dvs.? Mai aveţi zile libere? Lucraţi constant la aceste 30000 de cazuri? Ce se întâmplă în acest moment la Procuratură Generală din Kiev, munca trebuie să fie uriaşă.

Maksym Yakubovskyi: Pe lângă faptul că sunt procuror, mai sunt și militar. Iar pentru mine este greu pentru mine să fiu la Kiev, în timp ce prietenii mei, tovarășii mei se află în tranșee, în bătaia focului agresorului. Dar mai știu că toată munca mea și a colegilor mei din procuratură, a organelor de ordine publică, reprezintă o contribuție directă. Este nevoie să muncim 24 de ore din 7 zile, să nu dormim, să nu fim cu familiile, pentru a ne atinge obiectivul. În această perioadă am gândit un mecanism de salvare a datelor care conțin ADN și elemente de identificare a celor uciși. Iar acest mecanism funcționează acum destul de eficient, problema este că avem de a face cu un număr foarte mare de victime. Dar în situația în care întreaga comunitate internațională ajută Ucraina, identificarea nu pune probleme deosebite. În ultimele luni în Ucraina lucrează echipe de criminaliști străini experimentați care efectuează identificarea, vorbim de specialiști francezi, slovaci, ucraineni. Chiar dacă avem un număr imens de victime, la Bucha, Irpen, am reușit totuși să le identificăm destul de rapid.

Ana-Maria Roman: În primul proces trimis în instanţă de la începutul acestui război un soldat rus a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Aş vrea să vă întreb dacă mai aveţi alte cazuri care urmează să fie trimise în instanţă, unde investigaţia e pe final?

Maksym Yakubovskyi: Avem trei cazuri judecate în instanță împotriva militarilor ruși, care au fost apărut fizic în fața instanței și șase cazuri care se judecă în prezent în instanță. O parte din militarii ruși au apărut fizic în fața tribunalului, iar pentru altă parte dintre aceștia procesul se judecată în lipsa lor. I-am identificat pe cei care au comis crime de război, dar din păcate acuzații nu sunt prezenți fizic aici, pentru că se află în Federația Rusă.

Ana-Maria Roman: Dacă mi-aţi spus acest lucru, domnule procuror, că trimiteţi crimele de război în instanţă fără prezenţa persoanei acuzate, în lipsa suspectului, am înţeles bine, nu? Bun. Dacă acest lucru se întâmplă, aş vrea să vă întreb un ultim lucru. Când îl veţi trimite în faţa judecătorilor pe Vladimir Putin?

Maksym Yakubovskyi: Aceasta este întrebare care se pune cel mai des în Ucraina, iar răspunsurile Procurorului general al Ucrainei nu sunt răspunsuri date din punctul de vedere al dreptului internațional. Președintele, prim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe ai oricărei țări beneficiază conform dreptului internațional de imunitatea asigurată de funcție. Aceasta înseamnă că noi nu putem trage la răspundere pe niciuna dintre aceste trei persoane, în cadrul legislației naționale. Sunt norme de drept internațional. Dar, pentru astfel de persoane, există tribunalele internaționale, în fața cărora nu există imunitate. Eu, ca procuror, nu am nici un dubiu că este mai ușor să-l ucizi pe Putin, decât să-l trimiți în fața tribunalului. Dar ne bazăm pe tribunalele internaționale, fie că este vorba de Curtea Internațională pentru crime de război, de tribunalul ONU, de un tribunal special constituit pentru Rusia, sunt probleme care țin de dreptul internațional, de organizațiile internaționale. Noi suntem pregătiți.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close