Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, păzit la Berlin de peste 1.000 de polițiști | "Un gest important", spune președinele Germaniei

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, păzit la Berlin de peste 1.000 de polițiști | "Un gest important", spune președinele Germaniei

Regele Charles al III-lea a ajuns la Berlin, cu ocazia primei vizite în străinătate pe care o efectuează în calitate de suveran al Regatului Unit al Marii Britanii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2023   •   18:18

Vizita de miercuri este considerată un "gest european important", după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, notează presa internațională.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier este cel care a folosit această formulare cu referire la vizita lui Charles la Berlin.

Conform informațiilor oficiale referitoare la eveniment, monarhul britanic și soția lui, Camilla, aveau programată o deplasare la Poarta Brandenburg, pentru onorurile militare, în prezența președintelui Steinmeier.

Cuplul regal britanic a fost așteptat de numeroși curioși, care au stat la cozi timp de multe ore pentru a avea acces în zona ceremonială.

Citește și: Regele Charles al Marii Britanii își amână vizita în Franța, după ce manifestanții au incendiat primăria din Bordeaux

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Este prima vizită a regelui în Germania. Vrem să sărbătorim acest lucru, nu contează cât timp vom aștepta", a declarat Anja Wieting, o femeie de 50 de ani, angajată a unui magazin de încălțăminte, care a venit special pentru vizită însoțită de fiica sa de 18 ani.

"O monarhie ar oferi strălucire și speranță Germaniei. Cred că ne-ar face bine", a spus, la rândul său, Sylke Freundentahl, o educatoare în vârstă de 56 de ani, susținătoare a unei aspirații de regalitate neîmpărtășită însă de marea majoritate a germanilor.

Peste 1.100 de polițiști au fost mobilizați, fiind aduse și întăriri din alte regiuni, precum şi 20 de câini special antrenați pentru detectarea explozibililor.

Circulația a fost oprită pe mai multe bulevarde din centrul Berlinului.

Schimbările climatice, pe agenda regelui în prima zi de vizită în Germania

După momentul public, regele se va deplasa la palatul prezidențial din Bellevue pentru a participa la o recepție dedicată provocărilor generate de schimbările climatice.

Charles al III-lea militează de mulți ani pentru protejarea mediului înconjurător.

Seara este programat un banchet al cărui meniu va include, în onoarea regelui, preparate vegetariene. Invitații vor putea să aleagă pentru felul principal între tartine cu spanac, ciuperci și pui fript.

Vinuri germane vor însoți celelalte gustări.

Charles își încheie vineri vizita în Germania

Programul vizitei va continua joi.

Regele Charles al III-lea urmează să discute cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze o piață, să susțină un discurs în forul legislativ şi să stea de vorbă cu refugiați ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară și al doilea oraș, ca mărime, al țării.

Inițial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă în Franța înaintea vizitei din Germania, însă călătoria la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale provocate de reforma pensiilor.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close