Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Reportaj din Lvov, Ucraina. Buncărele sovietice, folosite ca adăpost împotriva atacurilor

Reportaj din Lvov, Ucraina. Buncărele sovietice, folosite ca adăpost împotriva atacurilor

Cine nu reuşeşte să se urce într-un tren, în Liov, are o singură soluţie: să se ascundă. Buncărele din era sovietică sunt redeschise de teama că bombardamentele ruseşti s-ar putea extinde şi aici. Sub străzile şi clădirile oraşului există un adevărat labirint de tuneluri, în care localnicii se pot ascunde în caz de atac.

Reportaj din Lvov, Ucraina. Buncărele sovietice, folosite ca adăpost împotriva atacurilor
Sursa foto: Atika Shubert/Facebook
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2022   •   19:13

Corespondentul CNN Atika Shubert, a mers în Liov, cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei.

În acest moment, localnicii din Liov se folosesc de tot ceea ce au la dispoziţie, inclusiv de buncărele din era sovietică, pentru a apăra oaşul şi pe ei înşişi.

Buncărele nu au mai fost deschide de mai bine de patruzeci de ani şi suntem printre primii oameni care pot vedea ce este înăuntru.

Un labirint incredibil de tuneluri, în care se mai găsesc încă, din loc în loc, cârlige unde se pot agăţa, ca aici de pildă, lămpi.

Sunt crestături pe margini, în care pot fi puse bănci, aşa că sute de oameni ar încăpea înăuntru în cazul unui raid aerian. Soldaţi şi voluntari au săpat, laolaltă, prin vechi sedimente de noroi şi piatră.

Volodimir Hodun a ajuns aici în urmă cu trei zile, de-abia reuşind să scape din satul său, aflat în apropiere de Kiev, de asediul ruşilor.

"Am avut o noapte grea, spune el. Au fost bombardamente masive peste tot în jurul nostru. Nu am dormit mai deloc, ne-am îngrămădit unii în alţii, pe podea, într-o singură cameră.

A aflat că, de când a plecat şi până acum, preotul din sat şi mai mulţi vecini de-ai săi au murit, dar tot îşi păstrează speranţa pentru Ucraina.

Cred că vom câştiga, spune, iar lucrul ăsta se va întâmpla în curând.

Pentru moment, continuă să sape adânc în istoria Ucrainei din perioada războiului rece pentru a o adăposti de invazia sovietică din prezent".

 Atika Shubert, pentru CNN, din Liov, Ucraina.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close