Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii, sedentarii Europei. De la obezitate până la infarct mai e un singur pas, avertizează medicii

Românii, sedentarii Europei. De la obezitate până la infarct mai e un singur pas, avertizează medicii

Doar 2% dintre români practică un sport în mod regulat. 60% dintre cetățeni nu au făcut nici măcar o dată în viaţă sport. Medicii atrag atenția că din această cauză putem suferi de afecțiuni grave.

Românii, sedentarii Europei. De la obezitate până la infarct mai e un singur pas, avertizează medicii
Sursa foto: Gettyimages | Matt Cardy / Stringer
de Ioana Mircea    |    02 Dec 2022   •   19:12

Vorba din popor "gras şi sănătos" este falsă. Medicii avertizează că obezitatea provoacă afecţiuni grave, iar până la infarct mai este doar un pas.

Sportul este un stil de viaţă pentru prea puţini români. Marian Baban este fost vicecampion mondial la caiac-canoe, iar acum încearcă să convingă cât mai mulţi oameni să facă mişcare.

"Lucrăm şi cu adulţii, cu oameni care vor să facă mişcare în aer liber. Încercăm să mărim comunitatea de caiacişti amatori şi profesionişti, ca să ducem o viaţă sănătoasă, plină de benefici", a mărturisit sportivul.

Ultimul raport al Comisiei Europene arată că doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două – trei ori pe săptămână. 58% dintre cetăţeni nu merg la sală, iar 22% spun că deşi nu practică niciun sport, fac plimbări lungi sau aleargă în parc.

Specialiștii atrag atenția că lipsa de mișcare duce la obezitate, iar odată cu aceasta ne putem îmbolnăvi.

"Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc.

Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra.

×
Subiecte în articol: sedentarism obezitate infarct
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close