Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele" | Românii muncesc mai mult ca să facă faţă scumpirilor | Avertismentul psihologilor

"Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele" | Românii muncesc mai mult ca să facă faţă scumpirilor | Avertismentul psihologilor

Mulţi români sunt nevoiți să-și ia încă un job sau să facă ore suplimentare. Așa a crescut cu 60% numărul celor care lucrează în plus pentru a reuși să supraviețuiască de la o lună la alta. Iar medicii şi psihologii dau un semnal de alarmă cu privire la stresul care ne poate afecta sănătatea.

"Am două joburi pentru că Guvernul m-a îngropat cu taxele" | Românii muncesc mai mult ca să facă faţă scumpirilor | Avertismentul psihologilor
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   20:05

Volumul de muncă al românilor crește odată cu prețurile pentru a face față scumpirilor. Psihologii și medicii atrag însă atenția că lipsa odihnei are prețul ei, iar suprasolicitarea o plătim cu sănătatea.

Tot mai mulți români au fost nevoiți să își găsească un al doilea job pentru a putea supraviețui. Este și cazul acestui bărbat care muncește opt ore în uzină. După terminarea programului nu își mai permite să meargă acasă, să se odihnească sau să petreacă timp cu cei doi copii ai săi.

"După masa mai rătunjim veniturile. Pleci dimineața la șase și ajungi seara la 24:00, zi de zi de zi. Sâmbăta, duminica, dacă ești la lucru în partea cealaltă ești acolo, dacă nu ești pe taxi, că atunci merge", spune acesta. 

Tot la taximetrie își rotunjește veniturile un alt bărbat. 80% dintre colegii lui mai au încă un loc de muncă pentru a face față prețurilor, taxelor și impozitelor.

"Guvernul a avut grijă să modifice de la 3% la 16% și m-a îngropat. Eu, cu o firmă mică, privată de o singură persoană, am fost nevoit să-mi iau încă un serviciu", spune acesta. 

Anul acesta a crescut cu 60% numărul românilor aflați în această situație. Mii de salariați și pensionari lucrează în plus cu forme legale ori la negru pentru a-și suplimenta veniturile.

"Plec dimineaţa la șase, vin seara la şase şi lucrez șapte din şapte zile, zi de zi. Lucrez taximetrist şapte zile, iar la celalalt serviciu lucrez cinci zile", mai spune bărbatul.

Așa apare suprasolicitarea, iar relația cu familia are de suferit.

"Gestionarea a două locuri de muncă poate genera mai multe probleme din punct de vedere psihologic și anume stres crescut, epuizare și oboseală, dificultăți în menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală", spune Cristina Rodica Modoaca, psiholog. 

Este greu de găsit un echilibru când trebuie să pui în balanță timpul liber și nevoia de supraviețuire. Cei mai mulți români din mediul urban își caută de lucru în domeniul construcțiilor, curățenie și manipulării de marfă.

În schimb, cei de la sate muncesc în special ca zilieri. Contra cost, sap în grădină, sparg lemne sau fac alte activități gospodărești.

×
Subiecte în articol: joburi
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close