Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii au început să renunțe la mâncare pentru a plăti facturile la energie

Românii au început să renunțe la mâncare pentru a plăti facturile la energie

Românii sunt tot mai presați de facturile la energie. Mulți oameni sunt speriați de venirea iernii, pentru că nu știu de unde vor face rost de bani pentru a plăti facturile, astfel încât să nu rămână fără curent sau gaze, în plin ger, așa că au început să renunțe la ce se putea, inclusiv la mâncare.

Românii au început să renunțe la mâncare pentru a plăti facturile la energie
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2021   •   19:19

După luni de zile în care statul a ridicat din umeri atunci când se vorbea de explozia prețurilor la energie, în ultima ședința de guvern a fost aprobată legea compensațiilor la energie.

Cu toate acestea, specialiștii spun că aceste ajutoare nu vor acoperi scumpirile de anul acesta.

Oamenii sunt sufocaţi de facturile care sunt tot mai mari de la o lună la alta.

De altfel, criza din domeniul energiei nu se va opri curând, avertizează specialiştii, aşa că românii vor avea probleme din ce în ce mai mari să îşi achite datoriile.

Românii renunță la mâncare pentru a plăti facturile

”Renunțăm la alte răsfățuri dar cu pensia de la învâțământ și de la cercetare, ne descurăm cum putem. Mai întâi plătesc datoriile către stat, facturile, iar apoi medicamente și celelalte.

La ce am renunțat? La multe. La mâncare în primul rând și nu mai vorbesc de îmbrăcăminte, încălțăminte de altele”, a spus un cetățean îngrijorat de explozia prețurilor din ultima perioadă.

În unele cazuri, suma de pe facturile emise luna aceasta este dublă sau chiar triplă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Factura la gaze, pe o scară de bloc de 16 apartamente, este în jur de 200 de lei, anul trecut era puțin peste100 de lei.

”A doua reacție este cea de furie, de panică că nu-și pot plăti întreținerea și pot fi dați afară din casă și de aici încep tot felul de frustrări.

O să fie o mare problemă în această iarnă, pentru că probabil vor fi mulți restanțieri la întreținere și vom vedea cum vom sprijinii această problemă din cardul asociației”, a spus Eugen Beceanu, administratorul unui bloc.

Guvernul a promis că rezolvă problema, dar tot ce a putut face până acum a fost să ofere compensaţii. Acestea, însă, nu acoperă creşterile de preţuri.

Cum se calculează compensațiile la energie și gaze

Compensațiile la energie se vor calcula astfel: la energie electrică, pentru un consum de 100 kwh, compensația va fi de 21 de lei.

La gaze naturale însă, la un consum de 185 de metri cubi, compensația va fi de 75 de lei, adică 25% din factură.

Pentru compensaţia la energie, beneficiarii trebuie ca în perioada noiembrie 2021 - martie 2022 să aibă un consum cuprins între 150 kwh și 1.000 kwh inclusiv, iar la gaze, în aceeași perioadă, să aibă un consum cuprins între 80 și 960 metri cubi.

Specialiștii spun că, prin compensațiile la energie, statul se orientează doar pe efecte și nu pe cauzele care produc aceste scumpiri.

×
Subiecte în articol: facturi facturi energie
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close