Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Primul reactor modular mic din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești

Primul reactor modular mic din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești

România va fi prima ţară din Europa care va dezvolta cea mai avansată tehnologie de energie nucleară a momentului.

Primul reactor modular mic din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești
Sursa foto: NuScale
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2022   •   19:26

Nuclearelectrica a primit azi un grant de 14 milioane de euro de la guvernul american pentru reactorul nuclear modular care va fi ridicat la Doiceşti. Investiţia a fost deja anunţată de preşedintele Joe Biden în vară şi ar trebui să reprezinte o nouă sursă de energie curată pentru ţara noastră, acum că centralele pe bază de cărbune se închid.

Dr. Jose Reyes, inventatorul reactorului NuScale şi cofondatorul companiei americane nucleare ne explică, în primul interviu acordat la noi în ţară, ce înseamnă această tehnologie, cât de sigură e şi când am putea beneficia de ea.

În iunie la întâlnirea Grupului celor 7, preşedintele american Joe Biden anunţa alocarea a 14 milioane de dolari pentru un prim pas în dezvoltarea de reactoare modulare NuScale în România. Anunţul venea după câteva luni de la memorandumul semnat de preşedintele Klaus Iohannis cu John Kerry, reprezentantul special al SUA pentru mediu.

În România, compania americană NuScale Power va construi primul reactor modular nuclear

Cu 6 modele prevăzute pentru România, micul reactor ar putea înlocui o termocentrală şi ar putea produce 462 de MW pe an.

Dr Jose Reyes susţine că inclusiv lucrătorii vechilor termocentrale vor putea fi instruiţi pentru a fi angajaţi în cadrul acestui proiect. Ceea ce nu se ştie însă la acest moment este până la cât va urca investiţia.

Primul reactor de mici dimensiuni din Europa, amplasat în Dâmboviţa. John Wagner: "Tehnologia actuală e total diferită de cea de la Cernobîl"

Amplasamentul a fost ales exclusiv de Nuclearelectrica pe locul vechii termocentrale din Doiceşti. Atunci când vine vorba despre momentul inaugurării, estimările NuScale diferă de cele prezentate de oficialii români.

Inventatorul reactorului susţine că tehnologia modulară e una din cele mai sigure de pe piaţă.  

Umăriţi mai jos un interviu cu Jose Reyes, designerul reactorului modular american!

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close