Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Primul reactor de mici dimensiuni din Europa, amplasat în Dâmboviţa. John Wagner: "Tehnologia actuală e total diferită de cea de la Cernobîl"

Primul reactor de mici dimensiuni din Europa, amplasat în Dâmboviţa. John Wagner: "Tehnologia actuală e total diferită de cea de la Cernobîl"

România este pe cale să facă un pas istoric - să dezvolte o tehnologie nucleară cu reactoare mici care să-i asigure independența energetică și, mai mult decât atât, siguranța pe termen lung. 

Primul reactor de mici dimensiuni din Europa, amplasat în Dâmboviţa. John Wagner: "Tehnologia actuală e total diferită de cea de la Cernobîl"
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    07 Iul 2022   •   21:18

Este un obiectiv strategic al țării noastre să scăpăm de gazul rusesc și să putem deveni producători și exportatori de energie, a arătat Radu Tudor, joi, la Punctul de Întâlnire

John Wagner, directorul Laboratorului Naţional Idaho, a vorbit la Antena 3 despre modul în care ţara noastră va deveni o forţă în energie nucleară, în Europa de Est. 

Statele Unite reprezintă principala entitate care asigură consultanța tehnică pentru dezvoltarea programului de reactoare nucleare mici, iar România este prima țară europeană care poate beneficia de acest program american.

Iniţiativa SUA la G7: 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare în România

Reactoarele modulare mici care vor fi construite în România vor beneficia direct de anii de dezvoltare din Statele Unite. 

Dr. John Wagner spune că în România avem Comisia Națională a Activității Nucleare, care se va ocupa de toate cerințele de siguranță. Absolut orice proiect trebuie să respecte aceste cerințe, a punctat el.

"Ştim că este o dorință puternică acestei țări să ajungă la siguranță energetică, dar de asemenea și să reducă amprenta de carbon, folosind energii mai curate", a spus Wagner la Antena 3.

Primul reactor de mici dimensiuni din Europa, amplasat în judeţul Dâmboviţa

"Operațiunile unui reactor de mici dimensiuni ar putea începe în anul 2029", a precizat el.

România, prin Nuclearelectrica, va face astfel primii pași spre implementarea, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module.

Nuclearelectrica și NuScale au organizat miercuri o întâlnire de lucru cu autoritățile din județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate, în urma anunțului făcut de președintele Biden de alocare a unui grant în valoare de 14 mil. dolari pentru programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

La întâlnire au participat: Cosmin Ghiță, Director General la Nuclearelectrica, Dr. Ing. Dan Șerbănescu, Inginer Nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan, Asistență Adjunctă a Secretarului pentru Politică și Cooperare Internațională în Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Mike Goff, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Billy Valderrama, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins, Președinte și Director General, NuScale Power, Thomas Mundy, Președinte, Servicii și Livrare VOYGR™, NuScale Power, Dr. John Wagner, Director Laborator, Laboratorul Național Nuclear din Idaho, precum și autoritățile din Județul Dâmbovița, Doicești și localitățile învecinate comunei Doicești.

Întâlnirea de lucru a avut că obiectiv prezentarea către autorități a caracteristicilor tehnologiei NuScale, a siguranței acesteia și a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat în prezent în faza de dezvoltare în Idaho, precum și a etapelor Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.

Urmăriţi interviul integral cu dr. John Wagner în materialul video de mai jos!

×
Subiecte în articol: John Wagner sistem nuclear
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close