Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, alături de alte trei țări, cere Comisiei Europene să finanțeze livrări de gaz suplimentar din Azerbaidjan

România, alături de alte trei țări, cere Comisiei Europene să finanțeze livrări de gaz suplimentar din Azerbaidjan

În condițiile în care avem tot mai putin gaz în depozite, țara noastră face apel la Comisia Europeană să finanțeze livrări suplimentare din Azerbaidjan.

România, alături de alte trei țări, cere Comisiei Europene să finanțeze livrări de gaz suplimentar din Azerbaidjan
Sursa foto: Pixabay.com
26 Ian 2023   •   19:10

Dacă la începutul lunii noiembrie gradul de umplere al rezervoarelor de gaz din România era de 98%. Acum acesta la doar 70 de procente. Producția de gaze naturale în Azerbaidjan ar putea juca astfel un rol important în securitatea energetică a României dar şi a altor ţări europene.

Această scrisoare a fost trimisă de România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Ea este pe masa Comisiei Europene de mai bine câteva luni, însă va fi discutată la începutul lunii viitoare, atunci când miniștrii Energiei se reunesc în Azerbaidjan.

Citește și: Sistemul Naţional de Transport Gaze a intrat în prealertă! Directorul Transgaz: "Ar trebui să funcționeze industria mai mult. Gaze avem"

Cele patru țări își doresc ca Comisia Europeană să facă o prioritate din aprovizionarea cu gaze. Ungaria a anunțat că acest proiect ar putea să crească independența energetică a Europei Centrale.

Anul acesta exportul de gaze azere, pe piața europeană, depășește 11 milioane de metri cubi. Există negocieri pentru ca aprovizionarea să fie continuată.

România depinde doar în proporție de 24% de gazul rusesc, însă de-a lungul timpului a încercat să înlocuiască acest gaz cu gaz azer, însă încercările nu au fost tocmai reușite

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana Azerbaidjan
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close