Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România are de recuperat de la Rusia un tezaur de peste 90 de tone de aur: "E imposibil de concretizat"

România are de recuperat de la Rusia un tezaur de peste 90 de tone de aur: "E imposibil de concretizat"

România a încercat în mai multe rânduri să recupereze tezaurul de aur de la Moscova. El a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial și nu a mai fost niciodată returnat în întregime.

de Ştefan Petrică    |    27 Apr 2023   •   19:45

Acesta includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii și arhive.

Transportul a fost făcut în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.

În timpul lui Lenin însă, tezaurul a fost sechestrat.

Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, această problemă fiind un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.

Citește și: Imagini cu lingourile de aur din rezerva Băncii Naționale a României | Dan Suciu: "Să dăm încredere publicului"

"Legat de tezaurul din Rusia, sunt peste 93 de tone. Avem toate documente justificative ale acelui transport din păcate e o situație complicată a acelui tezaur.

Știm care e situația în Rusia, știm ce poziție are. Nu doar față de aur, față de toată lumea.

E greu de anticipat un dialog pe tema asta. Vorbim despre lucruri imposibil de concretizat în acest moment", a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close