Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Românii vor plăti cu 15% mai mult pentru vacanțele de vară. Hotelierii au crescut prețurile: "Nu doar în România. Și în Franța, Grecia, Turcia"

Românii vor plăti cu 15% mai mult pentru vacanțele de vară. Hotelierii au crescut prețurile: "Nu doar în România. Și în Franța, Grecia, Turcia"

Anul acesta, vacanţele de vară ale românilor vor fi mai scumpe cu până la 15%. Industria de turism speră să recupereze din pierderile provocate de pandemie.

Românii vor plăti cu 15% mai mult pentru vacanțele de vară. Hotelierii au crescut prețurile: "Nu doar în România. Și în Franța, Grecia, Turcia"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    04 Mai 2022   •   18:49

Sezonul estival începe cu stângul. Hotelierii se confruntă cu un deficit de personal. 20.000 de locuri sunt vacanțe pe litoral. Şi cum tinerii nu sunt atraşi să lucreze în domeniu, soluţia vine din afara ţării. Muncitori din Sri Lanka şi Vietnam sunt aşteptaţi să lucreze pe litoralul românesc.

După doi ani de restricţii în care numărul turiştilor a scăzut, hotelierii speră că anul acesta vor da lovitura. Au lansat oferte pentru sezonul estival, iar preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut.

"Tarifele în turism vor fi undeva între 15-20% mai mari decât anul trecut. Nu doar în România. Se întâmplă același lucru și în Franța și în Grecia și Turcia", spune Călin Ile, președinte FIHR.

Pandemia a redus şi numărul angajaţilor care mai profesează în domeniu. În total, în ţară, sunt până la 60.000 de posturi vacante de recepţioneri, bucătări, ospătari. Vasile este recepţioner la un hotel din Capitală. Lucrează aici de 25 de ani.

"Important este să avem plăcerea să îi ajutăm pe oaspeţi. Acesta este lucrul esenţial şi apoi vine într-adevăr şi pregătirea profesională şi experienţa", spune Vasile.

Salariile încep de la 2.300 de lei net. Unii angajatori mai oferă cazare şi mâncare gratuit.

"Există un deficit în momentul de față și suntem în recrutare. Chiar în fiecare zi avem un angajat nou. Fluxul mare de turiști care vine după pandemie ne face să căutăm din ce în ce mai mulți colegi", a precizat, pentru Antena 3, Cosmina Bucerzan, director comercial la un hotel.

Ca industria ospitalităţîi să fie mai atractivă pentru tineri este nevoie şi de sprijinul sistemului educațional.

"Noi ca profesori suntem foarte implicați în dezvoltarea parteneriatelor cu hoteluri. Avem copii care, după ce au terminat clasa a zecea, au fost angajați cu contract pe durată nedeterminată", povestește profesoară Larisa Ile.

Cosmina are 18 ani şi face practică la un hotel din Capitală:

"La hotel mă ocup de zona de consiliere, ofer informaţii oaspeţilor despre locurile noastre din ţară. Planurile mele de viitor sunt să ajung director de hotel şi să încep să îmi fac o carieră în acest domeniu, în turism. Și pentru România, dar îmi place și ideea de străinătate."

Pentru că tinerii români aleg să urmeze o carieră de turism în afara ţării, hotelierii caută acum soluţii în ţări precum Sri Lanka sau Vietnam. 8.000 de angajaţi străini lucrează în turismul românesc.

×
Subiecte în articol: romanii vacante vara prețurile
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close