Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană | Cât a plătit UE pentru benzina și motorina din țiței rusesc

Rusia "spală" petrol în țări prietene, iar benzina și motorina ajung în Uniunea Europeană | Cât a plătit UE pentru benzina și motorina din țiței rusesc

Europa nu mai cumpără petrol de la ruși. În schimb, Moscova a identificat o cale de a face bani din benzina și motorina produse din petrol rusesc și vândute în Uniunea Europeană.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2023   •   19:28

În mod concret, încă de la începutul războiului au apărut țări partenere ale Moscovei care au început să cumpere masiv petrol rusesc și să-l rafineze pe teritoriul lor.

Ulterior, acești combustibili sunt trimiși în Uniunea Europeană.

Datele sunt făcute publice de Center for Energy and Clean Air Research și citate de Antena 3 CNN.

Există, conform sursei citate, cinci țări care spală petrolul rusesc: China, India, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Singapore.

Citește și: Cum reușește Putin să spioneze toată Europa cu ajutorul antenelor montate pe ambasade

În decursul unui an de la invazie, Rusia a crescut exporturile de petrol către aceste state cu 140%.

La rândul lor, acestea au rafinat țițeiul și l-au exportat în Occident.

Astfel, China şi-a majorat exporturile cu 94% sau 3,6 milioane de tone în plus, Turcia, cu 43 de procente sau 1,8 milioane de tone, Emiratele Arabe Unite, cu încă 2,6 milioane de tone iar Singapore, cu 1,8 milioane de tone sau 33%.

UE a plătit pentru aceste produse petroliere nu mai puțin de 17,7 miliarde de euro, arată Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close