Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Salariile colosale, câștigate de angajații din Ministerul de Finanțe. Statul cheltuie 2,5 milioane de euro în fiecare lună

Salariile colosale, câștigate de angajații din Ministerul de Finanțe. Statul cheltuie 2,5 milioane de euro în fiecare lună

În Ministerul de Finanțe, locul de unde au pornit protestele spontane pentru că angajaţii pierd câte 700 de lei la salariu, sunt lefuri uriaşe.

de Ioana Mircea    |    11 Aug 2023   •   18:27

Funcționarea întregului minister ne costă aproximativ 2,5 milioane de euro în fiecare lună, cu care sunt plătiți 1.700 de angajați, potrivit celor mai recente date disponibile pe pagina de internet a instituției. Asta înseamnă o medie de 1.500 de euro NET pentru fiecare salariat.

Luăm la întâmplare un serviciu din minister, cel de comunicare, unde sunt 14 angajaţi, plus 3 bufetieri. Dacă ministrul câştigă aproape 13.000 de lei net, şeful serviciului de comunicare încasează 9.247 de lei. El îşi va păstra astfel beneficii precum voucher de vacanţă sau normă de hrană. La fel şi consilierii sau experţii superiori.

Citește și: Marcel Boloș promite salarii mai mari pentru bugetari: ”Nu eu port vina acestor salarii mici!”

Problemele încep să apară dacă mergem mai departe la Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară. Dacă aici directorul încasează 10.000 de lei, cei din subordine sunt plătiţi mai bine decât ministrul. Şeful de serviciu ia în mână aproape 14.000 de lei, la fel şi un consilier superior. În total, această direcţie care are 44 de angajaţi ne costă, în fiecare lună, aproximativ 75.000 de euro.

La o direcţie cu numai 20 de angajaţi, respectiv direcţia de Programare Bugetară în Sectorul Social-Cultural, șeful acesteia încasează în fiecare lună un venit net de 10.000 de lei, în timp ce un consilier superior sau un expert iau în jur de 7.500 de lei. Cel mai prost plătit angajat de aici este un referent superior, care încasează 4.500 de lei, adică fix un salariu mediu net pe economie.

Banii adevăraţi se câştigă însă la Direcţia Generală Ajutor de Stat. Acolo, directorul general aduce acasă în fiecare lună venituri nete de aproape 17.000 de lei, cu un salariu mediu net în plus faţă de ministru. La fel, directorii generali adjuncţi încasează şi ei câte 16.000 de lei. Chiar şi un referent superior ia aici în mână 6.700 de lei. Această direcţie cu doar 46 de angajaţi ne costă, în fiecare lună, 100.000 de euro.

×
Subiecte în articol: salarii Ministerul de Finante
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close