Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Antena 3 CNN a pătruns în reţeaua samsarilor de cereale. Reacţia ministrului Agriculturii la schema care îngroapă fermierii

Antena 3 CNN a pătruns în reţeaua samsarilor de cereale. Reacţia ministrului Agriculturii la schema care îngroapă fermierii

În timp ce fermierii români şi nu numai protestează faţă de invazia cerealelor din Ucraina, în ţara noastră funcţionează o adevărată mafie a grâului şi porumbului din ţara de la nord de noi.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2023   •   19:06

Fermierii se ceartă cu politicienii, miniştrii cer bani de la Uniunea Europeană, iar cerealele din Ucraina se vând la noi în ţară, cu sutele de tone, pe internet.

Samsarii cerealelor îşi freacă mâinile şi îşi umplu buzunarele, în timp ce autorităţile de control stau cu mâinile în sân şi parcă aşteaptă colapsul.

Antena 3 CNN a descoperit reţele ce se întind în mai multe ţări, care îţi aduc cerealele necontrolate şi chiar nefiscalizate la poarta fermei. Totul porneşte cu anunţurile de pe internet, de pe platformele de vânzări online.

Vânzătorii, de cele mai multe ori persoane fizice, postează astfel de anunţuri în care vând cantităţi mari de cereale.

Cerealele sunt cumpărate din Ucraina de către firme din Republica Moldova. Samsarii au deschis firme şi în România şi îşi vând cerealele la export din Republica Moldova. De aici, la preţuri foarte bune, sunt vândute românilor.

Clientul român are doar calitatea de transportator, pentru a nu avea probleme.

Antena 3 CNN a pătruns în reţeaua samsarilor de cereale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la News Hour with CNN despre cerealele ajunse în România.

"Sunt culoare de transport care trec prin vamă și ele sunt verificate de instituțiile statului. Înțelegând aici cele patru instituții, și anume Poliția de Frontieră, Vama și, evident, avem și controlul calității produselor prin cele două autorități ale statului, respectiv Autoritatea fitosanitară, care verifică calitatea produselor care se însămânțează, e vorba de sămânța care intră în sol sau materialul săditor care se plantează, verificând la vamă autenticitatea produsului și calitatea lui și dacă el este curat de boli sau de dăunători de carantină.

Și, evident, Autoritatea sanitar-veterinară și pentru siguranță alimentelor care verifică toate produsele care sunt consumate de om și de animal, respectiv cereale, semințe de plante oleaginoase, toate produsele care, practic spuneam, intră în hrana omului sau animalului", a spus Petre Daea.

Ministrul spune că nu are documente care să dovedească faptul că în România ajung cereale necontrolate.

"Eu nu pot să fac o asemenea afirmație, neavând documente în acest sens, și mă obțin", a spus ministrul referitor la faptul că a ajuns foarte mult grâu, necontrolat, din Ucraina în țara noastră.


 

×
Subiecte în articol: samsari cereale Ucraina fermieri
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close