Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Peste 300 de şcoli din România nu au încă apă curentă sau canalizare

Peste 300 de şcoli din România nu au încă apă curentă sau canalizare

306 şcoli nu au încă apă curentă sau canalizare în România anului 2022. Alte peste 20.000 nu pot garanta că elevii vor fi în siguranţă în caz de incendiu.

Peste 300 de şcoli din România nu au încă apă curentă sau canalizare
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Sep 2022   •   18:36

În satul Oroiu din judeţul Mureş, bătrâna şcoală cu pereţi crăpaţi îi aşteaptă pe elevi în aceleaşi condiţii sanitare ca în urmă cu 50 de ani. Toaleta din curte este şi astăzi o improvizaţie.

Apa curentă a ajuns la şcoala din Oroiu de mai bine de un an, dar canalizarea şi băile conforme încă nu sunt gata. Primarul promite că totul va fi în ordine până luni.

La şcoala din satul Mihai Viteazul din judeţul Botoşani băile există, dar nu pot fi folosite decât dacă plouă. Grupurile sanitare sunt racordate la o fântână din apropiere, care e mai mereu secată. Aşa că Maria, femeia de serviciu a şcolii, aduce zilnic apă cu găleata de la sute de metri distanţă.

În total, 306 şcoli nu au apă curentă sau canalizare acum

Pentru o treime dintre aceste şcoli alimentarea cu apă va fi aproape imposibilă, consideră reprezentanţii ministerului Educaţiei.

Probleme sunt şi când vine vorba despre siguranţa elevilor în caz de incendiu

Doar 18,7% din totalul şcolilor au autorizaţie ISU. Există, însă, şi exemple de aşa da. Aflată la 80 de kilometri de Arad, şcoala din Buteni a fost abandonată aproape 20 de ani. Într-un singur an şi jumătate, primarul a transformat-o total.

Din clădirea plină de igrasie, cu pereţi scorojiţi, şcoala a devenit o clădire modernă, cu apă şi canalizare, săli de clasă luminoase, table interactive şi laboratoare.

×
Subiecte în articol: şcoli apă curentă canalizare
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close