Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Simona Halep, în fața judecătorilor mai bine de opt ore. Tribunalul de arbitraj tranșează scandalul de dopaj | Transmisiune specială de la Lausanne

Simona Halep, în fața judecătorilor mai bine de opt ore. Tribunalul de arbitraj tranșează scandalul de dopaj | Transmisiune specială de la Lausanne

Simona Halep se află în fața judecătorilor care tranșează scandalul de dopaj.

de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    07 Feb 2024   •   18:59

Prima zi de audieri a Simonei Halep a fost una foarte intensă, sportiva aflându-se de mai bine de opt ore în fața judecătorilor.

Agenția de Integritate în Tenis este reprezentată, la acest proces, de o armată de oameni, pentru ca fostului număr 1 mondial în tenis să nu îi fie redusă suspendarea de patru ani.

Miercuri au avut loc două mărturii foarte importante: cea a Simonei Halep, dar și cea a lui Jean Claude Alvarez, un cunoscut expert în toxicologie.

Joi va fi audiat și fostul antrenor al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, cel care a admis că i-a dat suplimentul contaminat cu roxadustat, o substanță folosită împotriva anemiei.

Vineri se vor termina audierile, iar o decizie este asteptata sa vină în doar câteva săptămâni. Simona Halep speră ca pedeapsa de 4 ani să îi fie redusă, astfel încât să revină anul acesta în circuitul WTA. Ultimul meci jucat de Halep a fost în august 2022, la US OPEN.

Cine decide soarta Simonei Halep

Trei arbitri îi vor decide soarta Simonei Halep. Unul a fost ales de echipa ei de avocați, un arbitru a fost ales de Agenția de Integritate, iar un arbitru a fost ales de TAS, cel din urmă fiind și președintele panelului de arbitri.

Chiar daca Simona avea posibilitatea să aleagă un arbitru român, aceasta a mers pe mâna unui american, Jeffrey Benz, fost patinator, care a devenit ulterior arbitru TAS. Ceilalți doi arbitri sunt din Australia și Germania.

Strategii de apărare

Tenismena are mai multe strategii de apărare pregătite pentru aceste audieri.

Simona va da vina pe Mouratoglou și pe echipa lui, pentru că le va spune arbitrilor că nu avea cum să se încreadă în aceștia.

De asemenea, va arăta arbitrilor că suplimentul era contaminat cu roxadustat, iar ea nu avea cum să verifice acest lucru. Mai mult, va invoca și ndereptatea procesului inițial, acesta fiind desfășurat sub influenta agenției de integritate.

Se antrenează în Dubai, chiar dacă e suspendată

Cu toate că nu a mai jucat un meci oficial din august 2022 din cauza suspendării, Simona Halep a continuat să se antreneze în cea mai mare parte a timpului în Dubai, sperând că decizia data de TAS va fi una favorabilă și se va putea întoarce în circuit.

La două luni de la ultimul meci jucat, Simona a primit scrisoarea prin care era înștiințată că testul antidoping făcut la US Open a ieșit pozitiv și era suspendata provizoriu, iar 3 săptămâni mai târziu a fost intervievată pentru prima oară de ITIA.

Probemele au continuat însă în mai 2023, atunci când au apărut nereguli la Pașaportul Biologic. Pe 11 septembrie, anul trecut, Tribunalul de la Londra a decis să o suspende pe Simona pe o perioadă de 4 ani.

Simona a declarat la aflarea vestii că va continua să lupte până când va dovedi că este nevinovată.

”Sunt șocată, aș putea să spun. Și e o mare nedreptate ce se întâmplă, pentru că nu am luat niciodată dopaj si nu m-am dopat niciodată. Și toate acestea or să iasă la iveală într-o zi și o să las experții să vorbească orice, pentru că ei știu mai bine ce s-a întâmplat și sunt convinsă că într-o bună zi o să dovedesc că sunt nevinovată și sunt curată”, a declarat Simona Halep.

Daniel Dobre, fostul antrenor al Simonei Halep, a declarat, în exclusivitate pentru Antena3 CNN, că exista posibilitatea reducerii pedepsei.

”Din tot tot ceea ce am reușit să afl, această instanță - TAS-ul - ia foarte în serios acest recurs și există posibilitatea ca Simona să primească o reducere a suspendării. Cât, nu știm. I-am stat alături destul de mult timp și mi-am dat seama că niciodată nu ar face ceva împotriva regulilor cu bună știință”, a precizat acesta.

Audierile de la TAS se vor termina pe 9 februarie, iar o decizie este așteptată să vină în căteva săptămâni.

×
Subiecte în articol: Simona Halep
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close